Bayer Leverkusen slaat wéér toe in extra tijd en gaat ongeslagen naar de finale

Bayer Leverkusen is opnieuw in blessuretijd ontsnapt aan de eerste nederlaag van dit seizoen. Deze keer was het Josip Stanisic die vlak voor het einde de gelijkmaker maakte tegen AS Roma: 2-2. Leverkusen is nu 49 duels op rij ongeslagen en staat in de Europa League-finale.

Bayer Leverkusen
2 - 2
AS Roma
AS Roma

Leverkusen had de heenwedstrijd in Rome met 0-2 gewonnen en daardoor een goede uitgangspositie om de Europa League-finale te bereiken. Roma begon echter sterk aan de return in Duitsland en kreeg de eerste kansen. Een tegenvaller voor de Italianen was het vroege uitvallen van Leonardo Spinazzola, die een hamstringblessure opliep.

Na zijn vertrek nam Leverkusen de regie over de wedstrijd over. De thuisploeg stuurde zijn tegenstander zo nu en dan van het kastje naar de muur en Exequiel Palacios schoot op de paal. Het was wachten op een Duits doelpunt, maar tegen de verhoudingen in nam Roma de leiding. Danny Makkelie gaf een strafschop nadat Jonathan Tah Sardar Azmoun had vastgehouden. Leandro Paredes ging vol vertrouwen achter de bal staan en schoot hard raak: 0-1.

Roma nam deze voorsprong mee de rust in, in de wetenschap dat het in de tweede helft nog een doelpunt nodig had. Het was echter Leverkusen dat de aanval zocht en met goed combinatiespel een behoorlijk aantal kansen creëerde. Leverkusen, met Jeremie Frimpong op de flank, was voetballend simpelweg sterker dan Roma. De trekker overhaalde lukte echter niet.

De bezoekers kregen ook zeker wel hun mogelijkheden. Zo was het behoorlijk spannend in de BayArena, waar Jonas Hofmann na een uur verzuimde om op aangeven van Jeremie Frimpong de 1-1 te maken. Even daarna dwong ook Adam Hlozek Mile Svilar tot een redding. Leverkusen hield zijn tegenstander zo in de wedstrijd en betaalde daar een dure rekening voor.

Twintig minuten in de tweede helft kreeg Roma weer een penalty. Hlozek kreeg de bal na een corner op zijn hand: Makkelie zag dat niet, maar de VAR wel. Paredes meldde zich ook nu weer en bleef andermaal kalm.

Leverkusen probeerde hierna van alles, maar had het vizier simpelweg niet op scherp staan. De eigen goal van Gianluca Mancini, na een hoekschop en een fout van de verder geweldig keepende Svilar, kwam de Duitsers dan ook erg goed uit.

Hierna begon de jacht op de gelijkmaker. De druk van Leverkusen was enorm en omdat Roma nog een doelpunt nodig had, gaven de Italianen ook veel ruimtes weg. Dat resulteerde diep in blessuretijd tot een zoveelste gelijkmaker die het einde van de ongeslagen superserie van Leverkusen voorkwam: Stanisic maakte de 2-2. Deze ploeg kán gewoon niet verliezen en blijft dromen van de treble (landstitel, DFB Pokal, Europa League).