Bayer slaat aanval Schalke af, HSV gaat onderuit

Het was een slechte dag voor Fred Rutten en Martin Jol, die met Schalke 04 en Hamburger SV een pas op de plaats moesten maken. Bayern verslikte zich in de veerkracht van Gladbach.

Bayer Leverkusen-Schalke 04 2-1Schalke 04 mocht dan de minst gepasseerde defensie hebben, in Leverkusen maakte de ploeg van trainer Fred Rutten die status niet waar. Bij beide tegentreffers waren Die Königsblauen niet attent genoeg. Koploper Bayer Leverkusen leidde bij rust door de doelpunten van Stefan Kiessling en Patrick Helmes comfortabel, ook omdat Schalke-spits Kevin Kuranyi bij een 0-0 stand zijn vizier niet op scherp had staan.

Zelfs met een man meer slaagde Schalke er lang niet in de marge te verkleinen. Ondanks de rode kaart voor Gonzalo Castro bleef Leverkusen in het laatste half uur relatief makkelijk overeind. Alleen vijf minuten voor tijd moest de aansluitingstreffer van Kuranyi met een buitenspelluchtje worden geïncasseerd. De gelijkmaker van Gerald Asamoah strandde op een terecht vlagsigaal van de grensrechter, waardoor Leverkusen de aanval op zijn koppositie al met al gedecideerd afsloeg.

Hertha BSC-Hamburger SV 2-1Inzet in Berlijn was de aansluiting met de top van de Bundesliga. Voor Hamburger SV was de uitkomst teleurstellend, want met de 2-1 nederlaag moet de formatie van trainer Martin Jol een stapje terugdoen. Hertha BSC passeerde HSV op de ranglijst door na rust een vroege achterstand (schitterende omhaal van Mladen Petric) om te buigen in een overwinning. De Braziliaan Cicero en de Bulgaar Waleri Domowtschiski gaven een vervolg aan de moeizame reeks van HSV in Berlijn, waar de Rothosen al een decennium niet meer wonnen.

Borussia Mönchengladbach-Bayern München 2-2Voor Bayern München leek er geen vuiltje meer aan de lucht nadat Franck Ribéry de Beierse ploeg halverwege de tweede helft op een 2-0 voorsprong had gezet. Maar Borussia Mönchengladbach verraste met een veerkracht die een punt opleverde en de gestage opmars van Bayern een halt toeriep. Negen minuten voor het einde maakte Michael Bradley (foto) de opleving van Die Fohlen compleet. Voor de voormalig middenvelder van SC Heerenveen was het zijn eerste treffer van het seizoen.

1899 Hoffenheim-VfL Wolfsburg 3-21899 Hoffenheim heeft zich knap hersteld van de nederlaag van vorige week. Twee keer maakte het defensief opererende VfL Wolfsburg verrassend een voorsprong van de opvallende Bundesliga-debutant ongedaan. Alleen op de 3-2 van Obasi had de ploeg van trainer Felix Magath geen antwoord.