Beckham-wet speelt rol in onvrede bij Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo liet zondag een bom vallen met zijn opmerking 'ongelukkig' te zijn bij Real Madrid. Zijn weigering uit te weiden levert een stroom van speculaties op, waarbij de financiële component een grote rol speelt.

Beckham-wet speelt rol in onvrede bij Cristiano Ronaldo

'Ik ben ongelukkig en de mensen bij de club weten waarom. Het gaat om een zakelijk geschil, meer kan ik niet zeggen.' Ronaldo verliet vervolgens Madrid om zich te melden bij de nationale ploeg, zijn toehoorders in shock en onwetendheid achterlatend.

De aanvaller is nog niet te aanschouwen op het trainingsveld van Portugal, dat zich voorbereidt op de WK-wedstrijden tegen Luxemburg (vrijdag) en Azerbeidzjan (dinsdag). Hij werkt in eigen land individueel aan zijn herstel nadat hij zondag tijdens de wedstrijd tegen Granada een spierblessure opliep en werd vervangen.

Vooralsnog is er daarom niets op te tekenen uit de mond van Ronaldo. Zijn lippen mogen dan voorlopig nog op elkaar blijven, in de Spaanse media wordt nadrukkelijk gespeculeerd over de achterliggende redenen voor het ongenoegen bij de Portugees. Kaká meldde dat Ronaldo kan rekenen op de steun van zijn ploeggenoten. 'Het belangrijkst is dat hij gelukkig is, omdat hij een pijler is van Real Madrid.' De Braziliaan ontzenuwde daarmee impliciet dat een ruzie in de kleedkamer - met Kaka's landgenoot Marcelo als vermeende opponent – ten grondslag ligt aan het ongenoegen.

De houding van Ronaldo wordt ingegeven door financiële onvrede, zo is de algemene teneur. De Portugees mag dan een van de beste voetballers ter wereld zijn, met zijn salaris behoort hij niet tot de topverdieners. De ruim tien miljoen euro die hij naar verluidt jaarlijks opstrijkt staat in schril contrast met de twintig miljoen die Samuel Eto'o krijgt bij FC Anzhi. Bovendien verdient ook zijn Barcelona-rivaal Lionel Messi meer.

Beckham

En dat zou Cristiano voorzitter Florentino Perez inmiddels hebben verteld. Real Madrid wil het contract van de Portugees best opwaarderen, maar hikt aan tegen de kosten daarvan. Volgens een Spaanse belastingwet, die in de volksmond de Beckham-wet heet, hoeven buitenlandse topvoetballers de eerste zes jaar in Spaanse dienst slechts 24 procent in plaats van 52 procent af te dragen van hun salaris boven de zeshonderd duizend euro.

Aangezien Ronaldo sinds 2009 voor De Koninklijke speelt zou Real Madrid vanaf 2016 flink dieper in de buidel moeten tasten voor een opwaardering. Om de aanvaller netto vijftien miljoen euro te kunnen betalen, moet de club het nodige afstaan aan de staat.

Zijn uiting van onvrede is voor CR7 geen poging een vertrek te forceren. De Portugees heeft ook geen lucratieve aanbieding in de hand om Real Madrid onder druk te zetten. Paris Saint-Germain werd weliswaar genoemd, maar technisch directeur Leonardo sprak dat maandag tegen.

'We hebben er nooit aan gedacht. Bovendien als PSG een speler wil, dan zoeken we direct contact met diens club. Maar we hebben met niemand gesproken van Real Madrid.' Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's