Belgen ondanks droomstart niet langs Kazachstan

Het laatste restje hoop dat België had op deelname aan de eindronde van het EK 2008 is vervlogen. De Rode Duivels verspeelden in Kazachstan een 2-0 voorsprong: 2-2.

Met Timmy Simons, Moussa Dembélé en Thomas Vermaelen in de basis en Jan Vertonghen en Brian Vandenbussche op de bank, begon België zeer goed aan het duel in Almaty. In de dertiende minuut opende Karel Geraerts de score met een rake volley op aangeven van Kevin Mirallas (foto). De laatste verdubbelde tien minuten later het verschil door de bal in de rebound in het doel te werken nadat hij de paal had geraakt. De voorsprong was dik verdiend voor de goed spelende Belgen.

Maar Kazachstan kwam sterk terug. Nog voor rust verkleinde Dmitriy Byakov het verschil na een fout in de Belgische defensie. En een kwartier voor tijd zag bondscoach Arno Pijpers zijn ploeg zelfs gelijkmaken vanaf de strafschopstip. Samat Smakov scoorde nadat Nurbol Zhumaskalijev gretig was gaan liggen in een duel met Marouane Fellaini.

Door het gelijkspel heeft België alleen op papier nog kans op deelname aan het EK. Met nog vier duels te gaan heeft de ploeg van bondscoach René Vandereycken een achterstand van negen punten op koploper Polen en zeven punten op nummer twee Finland.