België grijpt cruciale zege ondanks derde (!) afgekeurde goal Lukaku

Reacties

België heeft plaatsing voor de volgende ronde op het EK weer in eigen hand. Na de nederlaag in het openingsduel met Slowakije werd er zaterdagavond wél afgerekend met Roemenië, ondanks dat er voor de derde keer dit toernooi een treffer van Romelu Lukaku werd afgekeurd.

België grijpt cruciale zege ondanks derde (!) afgekeurde goal Lukaku
© Pro Shots
België
België
2 - 0
Roemenië
Roemenië

Precies 74 seconden had België nodig om iets te doen dat in de openingswedstrijd dit Europees kampioenschap niet lukte: een doelpunt maken dat op de borden bleef staan. Uit het terugleggen van Lukaku schoot Youri Tielemans hard en succesvol raak. De VAR constateerde geen overtreding voorafgaand en dus was de eerste treffer dit EK voor België een feit. Het was bovendien het snelste doelpunt ooit van België op een groot eindtoernooi en zodoende hebben alle teams dit toernooi een goal gemaakt.

Daarmee was het doel van de formatie van Domenico Tedesco virtueel snel bereikt: winnen. Bij elk ander resultaat zou kwalificatie voor de volgende ronde ontzettend moeilijk worden en dus ging België na de vroege openingstreffer volop op jacht naar een tweede goal. Lukaku, Dodi Lukebakio, Jérémy Doku en Jan Vertonghen waren gevaarlijk. De oud-Ajacied was een van de vier nieuwe namen die Tedesco had opgesteld na het teleurstellende openingsduel. Daarmee werd Vertonghen na Pierre Braine (1938) en Wilfried Van Moer (1982) bovendien de op twee na oudste Belgische speler ooit op een eindtoernooi.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In een wervelende eerste helft kreeg overigens niet alleen België goede kansen. Roemenië, dat lang alleraardigst meekon in het tempo van onze zuiderburen, kwam via Denis Dragus, Valentin Mihaila en Andrei Burca tot enkele mogelijkheden. Af en toe bleef het verdedigend behoorlijk instabiel bij België, de wijzigingen van Tedesco ten spijt.

Aanvallend deden zich deels dezelfde problemen voor bij België, dat net als tegen Slowakije wel veel kansen bij elkaar voetbalde en twintig schoten produceerde, maar het vizier telkens niet op scherp had staan. Kevin De Bruyne draaide een schot na rust naast en de volgende in de handen van Florin Nita. De middenvelder van Manchester City wilde zich wel duidelijk revancheren en was een van de uitblinkers op het veld.

Na ruim een uur voetballen had De Bruyne opnieuw een heerlijke dieptepass in huis op Lukaku, die raak schoot. Hoewel de sterke spits op het oog op tijd vertrok, bleek uit de VAR-beelden dat hij toch millimeters buitenspel stond op het moment dat de bal was vertrokken. Na twee afgekeurde goals tegen Slowakije betekende dat de derde goal van Lukaku waar een streep doorheen ging.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Aan de andere kant bleek Koen Casteels wederom een goede stand-in voor de afwezige Thibaut Courtois: hij had enkele fraaie reddingen in huis op het Roemeense gevaar en voorkwam meermaals de gelijkmaker. Eenmaal had hij hulp op de lijn nodig van Timothy Castagne. De goalie stond zelfs aan de basis van het beslissende doelpunt tien minuten voor tijd. Zijn uittrap kwam via een Roemeen terecht bij De Bruyne, die hard en laag raakschoot.

Daarmee was de cruciale zege binnen voor België, dat bovendien werkt aan het doelsaldo en daardoor de koppositie deelt met Roemenië. Met vier teams op drie punten na twee wedstrijden wordt het volop rekenen geblazen in de laatste speelronde en dat is mogelijk ook voor Oranje interessant. Als de huidige tweede plaats vastgehouden wordt, treft Nederland namelijk de nummer twee uit deze poule.

Europees Kampioenschap

Stand Groep E Europees Kampioenschap 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Roemenië
3
1
1
1
4-3
+1
4
2
België
3
1
1
1
2-1
+1
4
3
Slowakije
3
1
1
1
3-3
0
4
4
Oekraïne
3
1
1
1
2-4
-2
4
* Actueel tot en met 1 jul. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer België
Meer over België
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.