Benfica stap dichter bij Portugese titel, Lille nadert Lyon

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• Benfica heeft tegen SC Olhanense geen fout gemaakt in de jacht op de landstitel • In een tijdsbestek van twaalf minuten (52ste en 64ste) troffen Eduardo Salvio en Nemanja Matic (ex-Vitesse) doel • Ola John viel na 68 minuten in • Benfica staat nu zeven punten los van nummer twee FC Porto, dat maandag Sporting Braga op bezoek krijgt • Olhanense moet met 21 punten blijven vrezen voor degradatie • Er zijn nog vijf speelronden te gaan in de Portugese Liga Sagres • • Lille heeft geen spaan heel gelaten van Lorient: 5-0 • Na 33 minuten lag de bal al vier keer in het net van de bezoekers; de eerste en vierde goal kwamen van Salomon Kalou • Daar tussendoor scoorde Dimitry Payet en Lucas Digne uit een strafschop • Het slotakkoord kwam in de 53ste minuut op naam van Sylvio Rodelin • Lille staat vijfde en heeft 52 punten, een minder dan nummer vier Olympique Lyon en Saint-Étienne dat op de derde plek staat • Nummer acht Lorient heeft 44 punten •

• Het in 2013 nog altijd ongeslagen Saint-Étienne blijft zich met een 1-0 overwinning op Evian TG mengen in de strijd om Champions League-voetbal • Door het doelpunt van Romain Hamouma heeft Saint-Étienne nog altijd uitzicht op de voorrondes van de Champions League, want Olympique Lyon moest de derde plaats later afstaan door een 1-0 nederlaag bij Stade Reims • Beide teams hebben 53 punten, maar Saint-Étienne heeft een beter doelsaldo • • Shakhtar Donetsk heeft in de topper bij Dinamo Kiev aan het langste einde getrokken: 1-2 • Het kwam vlak voor rust terug van een achterstand dankzij een eigen treffer van de Braziliaan Silva, waarna Henrik Mkhytarian dertien minuten voor tijd de zege veiligstelde • Andriy Yarmolenko had in de tiende minuut de score nog geopend voor de thuisploeg • Met nog zeven speelronden op het programma kan Shakhtar de titel bijna niet meer ontgaan; de voorsprong op nummer twee Metalist Kharkiv bedraagt zeventien punten • Kiev staat derde met 47 punten, twee minder dan Kharkiv • • RC Genk heeft met de geschorste trainer Mario Been op de tribune een punt overgehouden aan het thuisduel met SV Zulte Waregem • De play-offwedstrijd tussen de nummers drie en twee eindigde in 1-1 door vroege treffers van Davy De Fauw (Zulte) en Anele Ngongca (Genk) • Anderlecht blijft daardoor koploper in de kampioenspoule met één punt voorsprong op Zulte en drie op Genk • • Het Fenerbahçe van Dirk Kuijt heeft op bezoek bij Orduspor de vierde competitieoverwinning op rij geboekt • Salih Ucan was met twee goals verantwoordelijk voor de 0-2 zege • Vooral de tweede treffer van het negentienjarige talent was van grote schoonheid • Op aangeven van Kuijt stiftte hij schitterend raak • Fener blijft tweede op vier punten van Galatasaray • • Trainer Guus Hiddink heeft FC Anzhi op eigen veld niet langs het Alania Vladikavkaz van Royston Drenthe kunnen leiden • In de Anzhi Arena bleef het bij 0-0 • Anzhi haakt daardoor definitief af in de Russische titelstrijd • De achterstand op koploper CSKA Moskou bedraagt nu twaalf punten • Hekkensluiter Alania mag met vier punten minder dan Krylya Sovetov Samara (veertiende) nog hopen op het ontlopen van degradatie via de play-offs •

• In navolging van de overwinning van koploper CSKA Moskou op Volga Nizhny Novgorod heeft ook achtervolger Zenit Sint-Petersburg drie punten gepakt tijdens de 23ste speelronde in Rusland • Zenit won thuis met 1-0 van Krylya Sovetov Samara door een rake strafschop van Hulk • De regerend kampioen van Rusland staat in de race om de landstitel wel nog acht punten achter op CSKA • Stef Nijland heeft zich met Brisbane Roar geplaatst voor de halve finales van de Australische play-offs • De van PSV gehuurde aanvaller kwam na 67 minuten in het veld in het kwartfinaleduel met Adelaide United, dat in eigen stadion met 1-2 onderuit ging tegen de regerend kampioen • Vrijdag wacht in de halve eindstrijd Western Sydney Wanderers van Youssouf Hersi Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.