Beste spelers ter wereld: Cristiano Ronaldo is de beste

Voetbal International publiceerde onlangs een lijst met de vijftig beste voetballers van 2008. VI.nl huldigt de toptwintig en de beste Nederlanders in die lijst. In deze aflevering de topvijf.

Beste spelers ter wereld: Cristiano Ronaldo is de beste

1: Cristiano RonaldoLeeftijd, land: 23, PortugalClub: Manchester United, EngelandInterlands: 61 (21 goals)

Rapport: Wat hij afgelopen seizoen presteerde, grenst aan het onmogelijke. Cristiano Ronaldo kwam in alle competities bij elkaar tot 42 treffers. Uniek voor een vleugelspeler. Johan Cruijff schaalde hem in april 2008 hoger in dan Denis Law en George Best, twee van zijn voorgangers op Old Trafford.
 
2: Lionel MessiLeeftijd, land: 21, ArgentiniëClub: Barcelona, SpanjeInterlands: 34 (10 goals)

Rapport: Barcelona leunt voor een groot deel op de individuele klasse van Lionel Messi. De behendige aanvaller geniet onder trainer Josep Pep Guardiola nóg meer vrijheid dan voorheen en dat betaalt zich uit op het veld. Aan de bal een lust voor het oog.
 
3: Zlatan IbrahimovicLeeftijd, land: 27, ZwedenClub: Internazionale, ItaliëInterlands: 56 (20 goals)

Rapport: Half ballerina, half gangster. Ibrahimovic weet op zijn 27ste eindelijk zijn klasse en inventiviteit te koppelen aan efficiëntie en doelgerichtheid. Was zeer belangrijk in de titelprolongatie van Inter.
 
4: Fernando TorresLeeftijd, land: 24, SpanjeClub: Liverpool, EngelandInterlands: 58 (18 goals)

Rapport: Fernando Torrres was in zijn eerste seizoen in de Premier League meteen goed voor 24 doelpunten. Ter vergelijking: Ruud van Nistelrooy kwam in zijn eerste jaar bij Manchester United tot 23 competitietreffers. De aanvaller speelde een sleutelrol op het EK door in de finale tegen Duitsland de enige treffer te maken.
 
5: XaviLeeftijd, land: 28, SpanjeClub: Barcelona, SpanjeInterlands: 69 (9 goals)

Rapport: De motor van Barcelona en Spanje. Samen met Andres Iniesta bewijst Xavi dat centrale middenvelders niet groot en sterk hoeven te zijn om uit te blinken. Hij sloot het EK niet alleen af met de titel voor Spanje, maar werd ook gehuldigd als Beste Speler van Euro 2008.

Bekijk hier al onze video's