Big Spender Brighton: record verbroken met Wieffer en co

Reacties

Nu de Deadline Day voor Engelse clubs achter de rug is, kan in de Premier League de balans worden opgemaakt na een transferperiode die laat op gang kwam. Opvallend: geen club op het hoogste niveau in Engeland gaf per saldo meer geld uit dan Brighton & Hove Albion. Kampioen Manchester City maakte de grootste winst.

Big Spender Brighton: record verbroken met Wieffer en co
© Pro Shots

Nooit eerder gaf Brighton in een transferperiode zoveel geld uit als in deze zomer. The Seagulls ontpopten zich in de voorbije seizoenen tot een stabiele middenmoter, die in goede fases kon uitgroeien tot een subtopper. Nu is er duidelijk doorgepakt, in de hoop op een verdere groei. Liefst zes spelers zijn voor meer dan 25 miljoen euro gekocht, onder wie ex-Feyenoorder Yankuba Minteh, de vanuit Rotterdam overgekomen Mats Wieffer en voormalig NEC'er Ferdi Kadioglu.

De grootste aankoop is de van Leeds United overgenomen Georginio Rutter. Met een transfersom van omgerekend 46,7 miljoen euro is de 22-jarige Franse aanvaller de nieuwe recordaanwinst van Brighton. Zo zijn twee clubrecords verbroken: die van de grootste uitgaven in één transferperiode en die van de duurste aanwinst. Het saldo van Brighton na deze transferperiode bedraagt volgens het gerenommeerde Transfermarkt -182,9 miljoen euro.

Na Brighton is het promovendus Ipswich Town dat per saldo het meeste heeft uitgegeven. Op de derde plek staat Manchester United, dat veel heeft geïnvesteerd voor de komst van onder anderen Matthijs de Ligt, Joshua Zirkzee en Noussair Mazraoui. United verkocht voor 103 miljoen euro en kocht voor 214,5 miljoen euro.

Handelshuis Chelsea
Het is deze zomer veel gegaan over de transfers van Chelsea. Met 29 inkomende transfers en 23 uitgaande transfers waren The Blues inderdaad de meest bedrijvige club van de Premier League. Chelsea heeft voor 261 miljoen euro ingekocht en is op dat vlak de lijstaanvoerder, maar is dat ook als het gaat om inkomsten (175 miljoen euro).

Titelkandidaten Manchester City en Liverpool horen bij de zes clubs die per saldo winst hebben gemaakt in deze transferperiode. De club van Arne Slot kocht doelman Giorgi Mamardashvili alvast voor een later moment en nam Federico Chiesa over van Juventus. Alleen bij City was er minder geld gemoeid met inkomende transfers. The Citizens kochten rechtsbuiten Savio (ex-PSV) weg bij Troyes en lieten Ilkay Gündogan transfervrij terugkeren na een jaar bij Barcelona. Daartegenover stonden grote uitgaande transfers van Julián Álvarez en João Cancelo. City verdiende per saldo 116 miljoen euro.

Club Netto transferresultaat
Manchester City 116,0 miljoen euro
Wolves 35,6 miljoen euro
Everton 33,5 miljoen euro
Crystal Palace 23,0 miljoen euro
Newcastle United 8,0 miljoen euro
Liverpool 5,0 miljoen euro
Nottingham Forest -22,2 miljoen euro
Fulham -22,8 miljoen euro
Brentford -23,4 miljoen euro
Arsenal -26,0 miljoen euro
Aston Villa -31,2 miljoen euro
AFC Bournemouth -38,3 miljoen euro
Leicester City -51,4 miljoen euro
Southampton -75,6 miljoen euro
Chelsea -86,0 miljoen euro
Tottenham Hotspur -93,5 miljoen euro
West Ham United -99,7 miljoen euro
Manchester United -111,5 miljoen euro
Ipswich Town -124,8 miljoen euro
Brighton -182,9 miljoen euro
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.