Bizar EK-scenario: Denemarken wordt tweede op basis van EK-kwalificatie

Reacties

Denemarken heeft dinsdag de achtste finale van het EK bereikt door achter Engeland tweede te worden in Groep C. Daar kwam een bijzonder scenario voor aan te pas. Denemarken speelde met 0-0 gelijk tegen Servië en diezelfde eindstand volgde bij Engeland - Slovenië. Door beide doelpuntloze remises stond Denemarken in nagenoeg alles gelijk met Slovenië, zelfs in gele kaarten. Daardoor moest de EK-kwalificatie uitsluitsel brengen.

Bizar EK-scenario: Denemarken wordt tweede op basis van EK-kwalificatie
© Pro Shots
Denemarken
Denemarken
0 - 0
Servië
Servië

Dat pakte in het voordeel van Denemarken uit, maar of de Denen daar heel erg blij mee moeten zijn is nog maar de vraag. De volgende tegenstander is namelijk Duitsland.

Eerder in de groepsfase hadden Slovenië en Denemarken elkaar op 1-1 gehouden en verder was ook alles gelijk. Beide landen hadden tweemaal gescoord in Groep C, incasseerden ook twee doelpunten en kwamen dus op hetzelfde doelsaldo uit. In dat soort bijzondere gevallen kijkt de UEFA naar de discipline, oftewel het aantal geïncasseerde kaarten.

Slovenië bleef op dat gebied lang in het voordeel, maar een kaart voor Jaka Bijol in de 72ste minuut van de wedstrijd tegen Engeland bleek het land 'fataal' te worden. Bijol pakte de zesde gele kaart in de groepsfase voor Slovenië, precies hetzelfde aantal als Denemarken.

Daardoor kon de UEFA ook niet op disciplinair gebied het verschil maken en dus moest er gekeken worden naar de ranglijst van de EK-kwalificatie. Daarin scoorde Denemarken, dat ook nog eens in dezelfde groep als Slovenië zat, iets boven de Slovenen. Zij eindigden dus op basis daarvan op de derde plek in Groep C. Een kleine troost: dat is voldoende voor een plek in de achtste finale.

Terug naar Denemarken - Servië, waar twee doelpunten werden afgekeurd. In de eerste helft viel de bal na een hoekschop met keeper en al over de doellijn en juichte Denemarken, maar de bal was bij de corner over de achterlijn gegaan. Ook Servië zag een doelpunt afgekeurd worden, Joachim Andersen werd een eigen doelpunt bespaard omdat Luka Jovic daarvoor buitenspel had gestaan.

Zo neemt Servië met aanvoerder Dusan Tadic, die opnieuw op de bank begon, na drie duels afscheid van het EK. Engeland is als groepswinnaar een potentiële tegenstander van Oranje, Denemarken zal misschien toch niet zo blij zijn met de tweede plek, want de Denen treffen gastland Duitsland in de achtste finale.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep C Europees Kampioenschap 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
3
1
2
0
2-1
+1
5
2
Denemarken
3
0
3
0
2-2
0
3
3
Slovenië
3
0
3
0
2-2
0
3
4
Servië
3
0
2
1
1-2
-1
2
* Actueel tot en met 27 jun. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.