Bizot en Scherpen oog in oog bij Champions League-debuut

Reacties

Als er niets geks gebeurt, staan doelmannen Kjell Scherpen en Marco Bizot donderdagavond voor hun debuut in de Champions League. Twee verschillende verhalen met dezelfde, nu al onvergetelijke avond.

Bizot en Scherpen oog in oog bij Champions League-debuut
Brest
Brest
37'
1 - 0
Sturm Graz
Sturm Graz

Normaal zal de wedstrijd Stade Brest – Sturm Graz de gemiddelde Nederlander niet zoveel zeggen, maar vanavond is dat toch een interessant duel om te volgen. Bizot en Scherpen staan waarschijnlijk tegenover elkaar en maken allebei hun eerste minuten in het miljardenbal.

In het hoofdtoernooi dan. Beiden speelden twee Champions League-kwalificatiewedstrijden. Bizot stond in 2020 namens AZ op doel tegen Viktoria Plzen en Dinamo Kiev. Scherpen keepte vorig seizoen beide wedstrijden namens Sturm Graz tegen PSV.

Voor Scherpen wordt het zijn debuut, voor Sturm niet. Al is het even geleden. Onder de Bosnische coach Ivica Osim speelde de Oostenrijkse ploeg tussen 1998 en 2001 al in de Champions League, in 2000 schakelde het Feyenoord uit in de voorronden.

Blessure
Scherpen – voor het tweede seizoen gehuurd van Brighton & Hove Albion – is weer helemaal terug bij Sturm. Vorig jaar was de boomlange doelman uit Emmen een vaste kracht, tot hij in december geopereerd werd aan zijn kruisband. Dit seizoen heeft hij vanaf de eerste wedstrijd zijn stekje onder de lat weer terug en hij maakt indruk.

'Sturm is een fijne plek, met fijne mensen', vertelde de 24-jarige goalie onlangs aan Kleine Zeitung. 'Het vertrouwen wat ik voel, heeft me veel geholpen in mijn herstel.' Normaal staat daar negen à tien maanden voor. 'Wij hebben het in zeven gedaan', zegt Scherpen trots. 'En in mijn hoofd zit het ook weer goed. Dat is belangrijk. Ik denk tijdens wedstrijden niet aan mijn knie.'

Zonder Scherpen hield de ploeg uit Stiermarken verrassend Red Bull Salzburg van de landstitel. 'Ik was zo trots op het team. Nu wil ik die titel natuurlijk verdedigen op het veld.' Hij ziet dat zijn ploeggenoten ook met beide benen op de grond zijn gebleven. 'Maar we moeten even zien wat voor effect de deelname aan de Champions League zal hebben.'

Stuntploeg
Aan de andere kant van het veld maakt Bizot ook zijn eerste minuten in de hoogste Europese clubcompetitie. Zo hobbelig als het carrièrepad van Scherpen, zo geleidelijk gaat dat van enkelvoudig international Bizot. Inmiddels heeft de 33-jarige doelman uit Hoorn 111 wedstrijden voor Brest in de benen en is het lastig voor te stellen dat hij niet onder de lat staat in Bretagne.

Voor Brest is de Champions League wel helemaal nieuw. Dat de ploeg zich kwalificeerde voor het eindtoernooi, was een regelrechte stunt. In het seizoen 2018/19 speelde de ploeg nog in de Ligue 2. Vorig seizoen werd Brest knap derde, achter Paris Saint-Germain en AS Monaco.

Het stadion illustreert perfect hoe bijzonder het is dat de club in de Champions League uitkomt. Het eigen Stade Francis-Le Blé voldoet niet aan de vereisten van de UEFA. Dus werkt de club zijn thuiswedstrijden af in het stadion van Guingamp, op 110 kilometer van Brest.

UEFA Champions League

Stand UEFA Champions League 2024/2025

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
21
Brest
0
0
0
0
0-0
0
0
22
Monaco
0
0
0
0
0-0
0
0
23
RB Leipzig
0
0
0
0
0-0
0
0
24
Sturm Graz
0
0
0
0
0-0
0
0
25
Rode Ster Belgrado
1
0
0
1
1-2
-1
0
26
Girona
1
0
0
1
0-1
-1
0
* Actueel tot en met 19 sep. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer UEFA Champions League
Meer over UEFA Champions League
Meer K. Scherpen
Meer over K. Scherpen
Meer M. Bizot
Meer over M. Bizot
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.