Blind speelde geregeld blufpoker met fatale gevolgen
Net op het moment dat Danny Blind de ergste stormen dacht te hebben overleefd, ging het helemaal mis. Op een lenteavond in Sofia donderden de spelers genadeloos door de ondergrens. Het einde van het tijdperk Blind.
Machteloosheid, ontgoocheling, woede. Allerlei emoties vochten vannacht om voorrang bij Arjen Robben. De aanvoerder van Oranje stond als een leider in de kelder van het Vasil Levski Stadion de pers te woord, maar vooral zijn blikken zeiden voldoende. Hij maakte van alles mee in het shirt van Oranje, maar zelfs deze afgang had hij niet voorzien.
'Ik hoef jullie niet uit te leggen hoe het werkt in de voetballerij', klonk het berustend. Om daar aan toe te voegen dat hij veel respect heeft voor de bondscoach, die volgens de aanvaller op een moeilijk moment was ingestapt en vervolgens met veel tegenslag te maken had.
De vraag was vanochtend vroeg in de Bulgaarse hoofdstad niet langer of, maar wanneer het vertrek van Blind naar buiten komt. Verliezen van het nietige Bulgarije was de druppel, in een ambtstermijn waarin van enig fortuin geen moment sprake was. Een druppel die door Blind zelf was gecreëerd.
Het selecteren en opstellen van Matthijs de Ligt was een grote blunder. Hoe groot zijn potentie ook is, de zeventienjarige speler komt pas net kijken en moet vooral nog de ruimte krijgen om fouten te maken. Bij zijn club welteverstaan, niet in het meest prestigieuze elftal van het land, en zeker niet in een cruciaal duel. Met de opmerking van Blind dat hij de speler al langer kende vanuit de jeugdopleiding, toonde de bondscoach onbewust zijn falen. Hij koos voor zijn kennis van het jeugdvoetbal, terwijl juist in deze woelige tijd optredens onder weerstand in het eerste elftal een graadmeter moeten zijn.
De kwestie De Ligt is symbolisch voor de periode Danny Blind. Een aaneenschakeling van kip-ei momenten. De bondscoach had de staat van het vaderlandse voetbal niet mee, waar bij elke blessure van een speler het alternatief gebreken vertoont, maar hij speelde geregeld blufpoker met fatale gevolgen. Met het voortdurend wisselen van spelsystemen, keepers, verdedigers, verdedigende middenvelders en spitsen als ingrediënten van de Oranje-duiventil. Soms genoodzaakt door pech, vaak door onmacht, gestimuleerd door onkunde.
Meer dan de helft van de negen kwalificatiewedstrijden onder Blind werden verloren. Alleen duels met Kazachstan, Wit-Rusland en Luxemburg leverden een overwinning op. De ondergrens werd telkens een beetje lager gelegd. Van IJsland, naar Turkije, naar Bulgarije. Een niveau waar zelfs met de huidige subtop-middelen, en met tegenslag, van moet worden gewonnen. En dus rest deze zondag nog maar een beslissing.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login