Blunder Hese helpt Vitesse langs De Graafschap

De Graafschap dacht de regie over de derby tegen Vitesse in handen te hebben, maar een blunder van Léon Hese leidde een 0-3 thuisnederlaag in.

Tot de 41ste minuut was er één ploeg die voetbalde op De Vijverberg: De Graafschap. De ploeg van coach Jan de Jonge combineerde aardig en was bij vlagen gevaarlijk. Donny de Groot en Berry Powel probeerden het met enkele schoten, terwijl Powel ook nog koppend het doel van Piet Velthuizen bestookte. De jonge doelman redde bekwaam.

Vitesse was de onderliggende partij en hoopte op een tegenstoot. Met succes. Hese dacht in de 41ste minuut een bal op zijn borst te kunnen controleren, maar hij verloor het speeltuig, waarna Mads Junker de vrijstaande Santi Kolk aanspeelde. De Hagenaar scoorde met een even bekeken als knappe volley: 0-1.

Eenmaal op voorsprong had Vitesse geen kind meer aan de thuisploeg. Paul Verhaegh schoot in de 44ste minuut op de paal en tien minuten later viel de 0-2 alsnog. Het was Jasar Takak die scoorde na nieuw balverlies van Hese. De Vitesse-middenvelder tikte de bal in de rebound in het lege doel nadat Junker twee keer op doelman Jimmy van Fessem was gestuit.

De Graafschap waagde nog een klein offensief. Maar áls De Superboeren al een poging op doel kregen, dan stond daar altijd nog Velthuizen, die enkele knappe reddingen toonde. In de 79ste minuut besliste Kolk de partij definitief. Theo Janssen zag de aanvaller diep gaan en verzond een pass, waarna de spits heel beheerst de bal langs Van Fessem in het doel kopte: 0-3.

Vitesse heeft 28 punten en klimt naar de negende plaats, De Graafschap blijft met 22 punten op de twaalfde plaats staan.