Bonmatí prolongeert Gouden Bal-winst in droomjaar

Reacties

Aitana Bonmatí heeft net als vorig jaar de Ballon d'Or Féminin in de wacht gesleept, de Gouden Bal voor de beste voetbalster. De 26-jarige middenvelder drukte opnieuw haar stempel op het oppermachtige Barcelona.

Bonmatí prolongeert Gouden Bal-winst in droomjaar
© Pro Shots

Met de Catalaanse formatie zegevierde Bonmatí afgelopen seizoen in de competitie, het bekertoernooi en de Women's Champions League. In de eindstrijd van dat laatste toernooi opende ze de score tegen Olympique Lyon, in een duel dat Barcelona met 2-0 won.

Bonmatí werd en passant uitgeroepen tot Speelster van het Seizoen in de Champions League. Een smetje was de vierde plaats op de Zomerspelen, nadat Spanje tijdens de kwalificatie onder meer had afgerekend met Nederland. Het podium bestond louter uit speelsters van Barcelona, met de Noorse Caroline Graham Hansen op plek twee en Salma Paralluelo uit Spanje op de derde plaats.

De Ballon d'Or Féminin wordt pas sinds 2018 uitgereikt. Voordat het tijdperk-Bonmatí aanving, ging de prijs tweemaal naar haar land- en clubgenote Alèxia Putellas.

Op de dertigkoppige lijst met genomineerden ontbraken Nederlandse speelsters. Net als bij de verkiezing van de Gouden Bal bepaalden journalisten de uitkomst, nadat een commissie een lijst van dertig namen had samengesteld.

Erelijst Ballon d'Or Féminin:

Jaar Winnaar
2018 Ada Hegerberg
2019 Megan Rapinoe
2021 Alexia Putellas
2022 Alexia Putellas
2023 Aitana Bonmatí
2024 Aitana Bonmatí
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.