Bony volgt Afrikaanse trend met stap naar Swansea City
In de voetsporen treden van zijn landgenoot Didier Drogba. Dat is wat Wilfried Bony naar eigen zeggen voor ogen heeft met zijn transfer naar Swansea City, dat met veertien miljoen euro het hoogste bedrag ooit betaalde dat Vitesse voor een speler ontving.
'Didier heeft een grote carrière gehad en maakte veel doelpunten in de Premier League. Ik hoop hetzelfde te kunnen presteren, of het misschien zelfs beter te doen. Ik heb al met hem gesproken. Hij zei dat ik het met mijn speelstijl naar mijn zin zal hebben bij Swansea en vindt dat ik een goede beslissing heb genomen.'
De woorden van Drogba aan het adres van Bony hebben wat dat betreft een symbolische waarde, want de Premier League is al jaren het beloofde land voor Afrika's beste voetballers. Bony is in de historie van de hoogste Engelse afdeling alweer de 22ste Afrikaanse speler die voor minimaal tien miljoen euro bij een Premier League-club neerstreek.
RecordsDe transfersom die Swansea voor de 24-jarige topscorer van de Eredivisie betaalde is weliswaar een record voor zowel de club uit Wales als Vitesse, in de historie van de Premier League waren inmiddels al twaalf Afrikaanse voetballers die voor nog meer geld de gang naar het beloofde land maakten.
De laatste in die rij is Victor Wanyama. De Keniaanse middenvelder verruilde Celtic donderdagavond enigszins verrassend voor Southampton, dat met 14,5 miljoen euro in een klap het Schotse verkooprecord brak en bovendien een unicum in handen heeft: Wanyama kan de eerste Keniaan worden met duels in de Premier League achter zijn naam. Bony en Wanyama hebben heel wat illustere voorgangers, want met name de kapitaalkrachtige topclubs Chelsea en Manchester City gaven de afgelopen jaren vele miljoenen uit aan topspelers van het Afrikaanse continent.
Zo leverde Drogba zijn club Olympique Marseille liefst 37 miljoen euro op, toen Chelsea-eigenaar Roman Abramovich de aanvaller in 2004 naar Stamford Bridge haalde. Een jaar later deed de steenrijke oliemiljardair daar nog een klein schepje bovenop door ook Mickaël Essien op te pikken bij een Franse topclub. Olympique Lyon was met 38 miljoen, nog altijd een Afrikaans transferrecord, spekkoper. En weer een jaar later was John Obi Mikel voor ruim 23 miljoen euro de derde Afrikaanse aanwinst van Chelsea.
IvorianenManchester City gaf in 2009 en 2010 een vervolg aan de door Chelsea ingezette trend. In een jaar tijd legden The Citizens gezamenlijk bijna tachtig miljoen op tafel om zich te versterken met de gebroeders Kolo (18,7 miljoen) en Yaya Touré (30), die daarvoor respectievelijk Arsenal en Barcelona verlieten, en Emmanuel Adebayor, voor wie Arsenal een slordige 29 miljoen euro ontving.
Opmerkelijk is dat het bij drie van de zes duurste Afrikaanse Premier League-aankopen om Ivorianen gaat. En niet alleen Drogba en Kolo en Yaya Touré vonden vergezeld van vele miljoenen emplooi in Engeland. Ook Didier Zokora en Gervinho gingen collega-international Bony met miljoenentransfers naar respectievelijk Tottenham Hotspur en Arsenal voor.
Voorgegaan door al zijn landgenoten en Afrikaanse broeders is Bony er van overtuigd dat hij met Swansea de juiste stap in zijn nog jonge loopbaan heeft gezet. Dat daar ook in zijn geval een hoge transfersom mee gepaard ging, laat hem koud. 'Dat is slechts een cijfer. Ik ben krachtig en sterk en hoop ook in Swansea door te gaan met waar ik goed in ben: doelpunten maken.' (Tim Vos) Bron: transfermarkt.de
Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.