Bruggink camoufleert complete offday PSV

PSV had kennelijk maar weinig trek in het treffen met AZ. De aanstaande kampioen speelde verre van goed en leek door een betere opponent naar een nederlaag gespeeld te worden. Totdat Guus Hiddink Arnold Bruggink liet invallen: 2-2.

Het was niet veel wat wat PSV het thuispubliek zaterdagavond te bieden had. De ploeg van trainer Guus Hiddink was duidelijk met minder goesting aan het duel begonnen dan AZ, dat fris van de lever voetbalde, niks te verliezen had en gewoon in Eindhoven wilde winnen.

PSV stelde daar nauwelijks iets tegenover. In een gezapige wedstrijd was de ploeg zelden fel en agressief en grossierde in fouten. De pupillen van trainer Co Adriaanse waren vaak net een stapje eerder en AZ nam na 26 minuten spelen dan ook een verdiende voorsprong. De manier waarop dat gebeurde was fraai: Tim de Cler haalde van een metertje of twintig hard uit en liet de pas twintigjarige Yves Lenaerts (Waterreus en Kooiman waren beiden geblesseerd) kansloos in de lange hoek, 0-1.

Daarmee had AZ z'n kruit nog niet verschoten, want kort voor de pauze vergrootte Ali Elkhattabi namens de Alkmaarders de marge tot 0-2. Ditmaal zag de jeugdige invaller-doelman er niet helemaal goed uit.

Na de rust veranderde er aanvankelijk nog niet veel. Pas toen Michael Lamey halverwege de tweede helft de rode kaart kreeg vanwege een brute charge op Mark van Bommel, rook PSV kansen. Het werd daarop nog de avond van invaller Arnold Bruggink.

De Tukker, die te kennen heeft gegeven dat hij Eindhoven en Nederland na dit seizoen gaat verlaten, zette zich twee maal achter een vrije trap en tot twee maal toe gaf hij AZ-doelman Zwarthoed het nakijken. PSV had daarop nog volop kansen op meer. De beste was voor André Ooijer, maar de verdediger mikte maar net langs de verkeerde kant van de paal.