Brutaal Nürnberg pakt beker na verlenging

1. FC Nürnberg heeft voor de vierde keer in de historie beslag gelegd op de DFB-Pokal. Der Club was in de finale tegen kampioen VfB Stuttgart de betere ploeg, kwam na een half uur met een man meer te staan, maar sloeg pas in de verlenging toe: 3-2.

Stuttgart was als kampioen de lichte favoriet voor het winnen van de beker, maar Nürnberg verraste door vanaf het beginsignaal druk te zetten. Door het gedurfde spel van het elftal van oud-Twente coach Hans Meyer boeide de finale van het begin tot het einde.

Stuttgart kwam tegen de verhouding in op voorsprong. Sami Khedira won een kopduel en daardoor kreeg Cacau vrij baan richting het vijandelijke doel. De Braziliaan schoof de bal slim langs de uitkomende doelman Raphael Schäfer:
1-0. De gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. Marek Mintal kon van dichtbij binnentikken na een goede lage voorzet van Dominik Reinhardt.

De tegenslag van het tegendoelpunt en het feit dat Stuttgart niet de vorm toonde die tot het kampioenschap van de Bundesliga leidde, zorgde voor irritatie bij de mannen van succescoach Armin Veh. Eerst ging Cacau in de fout door na een onschuldige botsing zijn tegenstander te slaan. Een directe rode kaart was het gevolg voor de Braziliaan. Aanvoerder Fernando Meira ontsnapte aan een verwijzing na een doodschop aan het adres van Mintal, die de wedstrijd moest staken met een blessure.

Stuttgart moest een uur lang met tien man spelen en kwam vlak na rust op achterstand. Marco Engelhardt kopte raak uit een hoekschop van Horacio Javier Pinola: 2-1. In plaats van de beslissende 3-1 te forceren liet Nürnberg de teugels vieren en bood het het tiental van Stuttgart de kans om in de wedstrijd te blijven.

Veh besloot een verdediger op te offeren voor een extra middenvelder en dat leidde ertoe dat Stuttgart ondanks het mannetje minder kansen kreeg op de gelijkmaker. Invaller Mario Gomez gaf de aanzet tot de gelijkmaker. De spits liet zich in een uitzichtloze situatie slim vallen na een aanraking met doelman Schäfer en verdiende een strafschop. Pavel Pardo schoot vlak voor tijd de 2-2 binnen.

Pas in de verlenging buitte Nürnberg de overtalsituatie weer uit. Op het moment dat coach Meyer reservedoelman Daniel Klewer liet warmlopen met het oog op een eventuele strafschoppenserie, waagde Jan Kristiansen een schot van afstand dat diagonaal in de verre hoek verdween: 3-2.