Bryan Ruiz is de ultieme beul van de Eredivisie

De eerste indruk kan wel degelijk bedriegen. Met onschuldige bruine ogen keek hij de journalisten na afloop van RKC Waalwijk-FC Twente vorige week aan en met een monotone vriendelijke stem gaf hij rustig antwoord op de vragen die hem werden gesteld.

Bryan Ruiz is de ultieme beul van de Eredivisie

Bryan Ruiz (foto) heeft op het eerste gezicht iets weeks, iets kwetsbaars. Is dit de speler die net RKC-FC Twente heeft beslist met een schitterende assist?

Vier meter verder stond Shkodran Metaj, de linksback van RKC Waalwijk, die een shirtje van Kenneth Perez in zijn handen kreeg gedrukt. 'Ik wilde eigenlijk het shirtje van Ruiz hebben, maar ik was iets te laat. Frank van Mosselveld was er blijkbaar heel scherp op, die liep meteen na het laatste fluitsignaal naar hem toe. Toen was ik nog teleurgesteld en was ik nog bezig met die verloren wedstrijd', zei Metaj.

Zelfs zijn tegenstanders vinden Bryan Ruiz eigenlijk een sympathieke vent en bovenal een goede voetballer. Na afloop van Werder Bremen-FC Twente (4-1) stonden enkele Duitse spelers bij de kleedkamer van de Nederlanders om het shirt van Ruiz te bemachtigen.

De echte klasse wordt als eerste herkend door de voetballers. In Nederland heeft Luis Suarez de naam de grootste beul en scherprechter te zijn, maar de realiteit is dat Bryan Ruiz zijn tegenstanders veel meer pijn doet.

De misvatting is begrijpelijk. Bij Luis Suarez zie je meteen wat voor vlees je in de kuip hebt. Luis zuigt, spuugt en provoceert. Hij duelleert tot hij erbij neervalt, waarna hij gewoon weer opstaat om te scoren. Hij deed het dit seizoen in de Eredivisie al 27 keer, terwijl hij veertien assists gaf.

Luis Suarez is de speler waar automatisch alle aandacht van de tegenstander naar uitgaat. Wie Suarez uitschakelt, legt Ajax lam. Dat idee krijg je als tegenstander niet meteen bij de sympathieke Bryan Ruiz. De Costa Ricaan is inmiddels al goed voor negentien doelpunten en zes assists.

Het zijn mooie cijfers, maar ze staan nog in de schaduw van het gemiddelde van Luis Suarez. Maar net zoals een eerste indruk kan bedriegen, kun je ook cijfers op verschillende manieren uitleggen.

Wanneer je bekijkt welke treffers Suarez en Ruiz voor hun ploeg hebben gemaakt en analyseert wat voor betekenis ze hadden voor het resultaat, kunnen er heel andere conclusies getrokken worden.

Luis Suarez maakte dit seizoen in vijf competitiewedstrijden het verschil tussen winst, gelijkspel of verlies voor Ajax. Zijn treffers en assists zorgden voor een ander resultaat bij Ajax-RKC Waalwijk, VVV Venlo-Ajax, Roda JC-Ajax, Ajax-AZ en Ajax-Roda JC.

Het leverde Ajax uiteindelijk negen punten meer op de ranglijst op. De andere treffers en assist hadden wel een aandeel in de uiteindelijke hoogte van de score, maar brachten geen verandering in het actuele resultaat. Bij Ruiz ligt dat wat anders. De Costa Ricaan boog dit seizoen in tien duels (FC Twente-FC Utrecht 3-2, FC Twente-VVV-Venlo 2-1, Heracles Almelo-FC Twente 1-3, FC Twente-AZ 3-2, FC Twente-Ajax 1-0, FC Twente-Vitesse 1-0, NEC-FC Twente 3-4, Vitesse-FC Twente 1-2, Twente-NEC 2-1, RKC Waalwijk-FC Twente 0-1, FC Twente-ADO 3-1) een achterstand om of maakte in de slotfase van een gelijkspel een overwinning.

Ruiz is een specialist in het doen van beslissende dingen. De doelpunten en assists van Bryan Ruiz leverden FC Twente in dat opzicht 24 punten (!) op. Niet de branieschopper uit Amsterdam maar de flegmatieke jongen met die grote bruine ogen en dat vriendelijke stemmetje is de man die iedere tegenstanders de nek omdraait.

Taco van den Velde

Bekijk hier al onze video's