Bundesliga-topploegen besluiten augustus met puntenverlies

VfB Stuttgart en Borussia Dortmund, de nummers twee en vijf van het vorige Bundesliga-seizoen, hebben zaterdag punten ingeleverd. Stuttgart gooide thuis twee keer een voorsprong tegen 1. FSV Mainz 05 te grabbel, Dortmund kon in ondertal geen opening vinden bij Werder Bremen: 0-0.

VfB Stuttgart
3 - 3
FSV Mainz 05

De thuisploeg nam een snelle voorsprong. Enzo Millot en Jamie Leweling profiteerden van matig verdedigen aan Mainz-zijde en zorgden voor een ruime 2-0 marge, binnen een kwartier. Op slag van rust kreeg Mainz door een overtreding van doelpuntenmaker Millot een strafschop. Nadiem Amiri stuurde Alexander Nübel de verkeerde hoek in en verkleinde de achterstand.

Na rust werd het zelfs 2-2. Een voortreffelijke aanval werd afgerond door Jonathan Burkardt, die keurig binnenkopte. De runner-up van het vorige Bundesliga-seizoen gaf zo voor de derde keer dit seizoen (inclusief de Super Cup) een voorsprong uit handen. Burkardt dacht zelfs 2-3 te maken, maar was nét te vroeg vertrokken en zag een vlagsignaal de pret bederven.

In de slotfase kon de MHP-Arena toch nog juichen: een prima vrije trap van de Zwitserse zomeraanwinst Fabian Rieder leverde hem zijn eerste Bundesliga-goal en zijn ploeg drie punten op, althans, dat dachten ze. Diep in blessuretijd kwam Mainz, al tien wedstrijden ongeslagen, nog één keer aanzetten. Maxim Leitsch kopte raak en verlengde de serie van Die Nullfünfer naar elf potjes zonder nederlaag: 3-3.

Werder Bremen
0 - 0
Borussia Dortmund

In het Weserstadion waren de kansen schaars in de eerste helft. De Champions League-finalist, met Donyell Malen op de bank, had veruit het meeste balbezit, maar kon dat niet vertalen in grote kansen op het veld waar het in de laatste negen Bundesliga-wedstrijden niet verloor. Ook in de tweede helft waren de bezoekers bovenliggend, Karim Adeyemi testte doelman Michael Zetterer met een vlammend schot, de invaller zag hoe de keeper zijn taak naar behoren deed.

Een kleine twintig minuten voor tijd moest Nico Schlotterbeck met een rode kaart vertrekken, overigens net nadat Malen was ingevallen. De verdediger had al geel op zak en nam erg veel risico bij een sliding. Schlotterbeck wist hoe laat het was en aanvaardde zijn tweede prent van de middag zonder morren. Met een man meer kon Bremen iets meer zijn stempel op de wedstrijd drukken, maar echt in de buurt van een overwinning kwamen de gastheren toch niet.

VfL Bochum
VfL Bochum
0 - 2
Borussia Mönchengladbach

Bochum heeft een slechte start genomen in het prille seizoen. De formatie vol Eredivisie-bekenden (Maxi Wittek, Dani de Wit, Felix Passlack en Matus Bero stonden in de basis, Myron Boadu viel halverwege in) verloor met 2-0 van Borussia Mönchengladbach. Tim Kleindienst opende de score in de streekderby, Franck Honorat besliste de partij. Voor Bochum is het de derde nederlaag in evenzoveel wedstrijden. Ook tegen RB Leipzig en Jahn Regensburg (in de DFB-Pokal) verloren Die Blauen al.