Cambuur baalt van Nijhuis na dreun in extra lang slot

Zowel bij spelers van SC Heerenveen als van SC Cambuur is sprake van gemengde gevoelens na de spectaculaire Friese derby. Cambuur gaf in de 96ste minuut een zege uit handen in het Abe Lenstra Stadion, maar had er wel zolang doorgespeeld moeten worden?

sc Heerenveen
3 - 3
SC Cambuur
SC Cambuur

De extra speeltijd in Heerenveen bedroeg in eerste instantie vier minuten. Na 93 minuten en acht seconden maakte Mitchel Paulissen de 2-3, wat het winnende doelpunt leek te zijn voor Cambuur. Het doelpunt werd uitgebreid gevierd door de bezoekers, die voor het eerst sinds 1994 leken te gaan winnen in het Abe Lenstra Stadion. Na 94 minuten en 51 seconden kon pas weer worden afgetrapt door Heerenveen, dat via Joost van Aken na 95 minuten en 55 seconden alsnog de 3-3 maakte.

'Ik begrijp niet waar de extra tijd na onze goal vandaan komt', deed Cambuur-coach Dennis Haar zijn verhaal bij ESPN. 'Ik kan het mis hebben, maar dit was wel veel', vertelde de trainer, die in de 96ste minuut al bij de zijlijn misbaar maakte omdat er niet werd afgefloten.

Issa Kallon was bij SC Cambuur belangrijk door de strafschop te versieren waaruit de 2-2 viel. Over die penalty na een overtreding van Joost van Aken viel niet te twisten, maar Kallon vond dat hij ook een strafschop had verdiend bij een andere actie voor een overtreding van Sven van Beek. 'Mijn schoen is helemaal kapot', vertelde Kallon na afloop. 'Er was wel degelijk contact, maar blijkbaar vond hij het te licht voor een strafschop, dus daar moet ik mee leven.' Vond Kallon niet dat hij overdreven viel? Na het terugzien van de beelden zei hij: 'Mijn veter haakte in zijn schoen. Hij nam me in mijn val een beetje mee, waardoor het misschien overdreven overkwam. Maar hij heeft me wel degelijk gehaakt.'

Van Aken
Bij Heerenveen vertolkte Van Aken een hoofdrol door eerst op knullige wijze een strafschop te veroorzaken en daarna in de slotminuut voor de 3-3 te zorgen. Over zijn overtreding die tot de 2-2 leidde zei de invaller: 'Dat ik een tackle maak daar is sowieso onnodig. De enige verklaring die ik voor mezelf had is dat je in de vermoeidheid de verkeerde keuzes maakt. Als je zolang niet hebt gevoetbald en je moet er in een derby staan, dan merk je wel dat het anders is dan op trainingen. Ik was fit genoeg om in te vallen, maar je merkt wel dat je wat ritme mist. Het was een domme ingreep, een domme keuze.'

Van Aken maakte zijn fout goed door alert te zijn bij een mislukt schot van Milan van Ewijk en zo de 3-3 binnen te tikken in de slotminuut. Met een lach vertelde de verdediger dat hij wel had gerekend op een mispeer van zijn ploeggenoot. 'Ik weet wel van Milan dat hij niet altijd op doel schiet, dus ik was wel bewust alert dat de bal daar zou kunnen vallen. Dat maakte de rest van de middag nog een beetje goed, maar al met al sta ik hier wel teleurgesteld', aldus Van Aken.