'Captain' Dumfries behoedt tiental Oranje voor blamage in Hongarije

Reacties

Het Nederlands elftal is vrijdagavond ontsnapt in Hongarije. Het tiental van bondscoach Ronald Koeman knokte zich na een matig optreden terug van een achterstand. Dat was te danken aan 'captain' Denzel Dumfries.

'Captain' Dumfries behoedt tiental Oranje voor blamage in Hongarije
Hongarije
Hongarije
1 - 1
Nederland
Nederland

In de schitterende kolos van het stadion in Boedapest, de Puskás Aréna, moest Oranje de goede start van de Nations League-campagne een vervolg geven. Koeman koos in Hongarije, waar broer en assistent-bondscoach Erwin in het verleden zelf bondscoach was, voor Joshua Zirkzee als spits. Hij kreeg de voorkeur boven Brian Brobbey. Quinten Timber maakte zijn basisdebuut op het middenveld. Ook Micky van de Ven stond aan de aftrap.

Bij Hongarije zat de schrik er op voorhand al goed in. Na de 5-0 nederlaag tegen Duitsland en het teleurstellende gelijkspel tegen Bosnië en Herzegovina (0-0) was het vertrouwen broos. Dat bleek ook in de openingsfase, nadat een eerbetoon aan de deze week overleden Johan Neeskens stijlloos was afgeraffeld. De geplande minuut stilte werd na luttele seconden applaus afgekapt door arbiter Lukas Fähndrich. In al zijn neutraliteit vond hij het vooral tijd om te beginnen.

Sallai pijnigt Oranje
De arbiter moest in de openingsfase flink aan het werk. Hongarije maakte overtreding na overtreding en ontregelde het spel van Oranje. Met succes, want vooral de gastheer stichtte – veelal in de counter - gevaar. Roland Sallai was het dichtste bij, maar raakte na een slimme vrije trap van sterspeler Dominik Szoboszlai de paal. Behalve een schot van Tijjani Reijnders, die doelman Dénes Dibusz trof, kwam Oranje niet. Sallai wel, want na totale chaos in de defensie deed hij de ploeg van Koeman na een half uur alsnog pijn. In de rug van Van de Ven sloeg de uitblinker toe: 1-0.

Tekst gaat verder onder de video.

Voetballend kreeg Oranje geen kans meer gecreëerd. Sterker nog, het enige moment tot de rust kreeg het in de schoot geworpen. Een Hongaarse verdediger besloot een doeltrap te nemen, schoot hem weg en ging er zelf achteraan, waardoor Fähndrich een indirecte vrije trap gaf in het zestienmetergebied. Na een hachelijke situatie, met elf Hongaren op de doellijn, schoot Cody Gakpo de bal echter recht in de handen van de doelman. Verder bleek Oranje, ondanks het gigantische veldoverwicht, tandeloos. 

Captain Dumfries redt Oranje
Ongewijzigd bracht Koeman zijn troepen terug het veld op. Wel leek hij ze wakker geschud te hebben, want na een vrije trap was Stefan de Vrij direct gevaarlijk met een kopbal. Dibusz redde. Dat hoefde de doelman niet toen Denzel Dumfries voor hem opdook, want de vleugelverdediger wilde Zirkzee bedienen, maar slaagde daar niet in. Ook een schot van Tijjani Reijnders leverde geen succes op.

Ondertussen begon de tijd weg te tikken, waardoor Koeman een kwartier voor tijd voor het eerst ingreep: Donyell Malen, Guus Til en Brian Brobbey kwamen in de ploeg om de gelijkmaker te forceren. Brobbey kreeg een gigantische mogelijkheid, maar kopte naast. Daarna leek het helemaal mis te gaan, toen aanvoerder Virgil van Dijk in een tijdsbestek van tien minuten twee keer geel pakte en dus het veld af moest. Hij gaf de band aan Dumfries, die zijn rol als captain verzilverde, door Oranje vlak voor tijd alsnog op 1-1 te koppen. Daarmee ontsnapt het Nederlands elftal aan een blamage.

UEFA Nations League

Stand League A Groep 3 UEFA Nations League 2024/2025

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
3
2
1
0
9-3
+6
7
2
Nederland
3
1
2
0
8-5
+3
5
3
Hongarije
3
0
2
1
1-6
-5
2
4
Bosnië-Herzegovina
3
0
1
2
3-7
-4
1
* Actueel tot en met 11 okt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer UEFA Nations League
Meer over UEFA Nations League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.