Celtic ontsnapt met gelijkspel in thriller tegen medekoploper Aberdeen

Reacties

Aberdeen heeft de verhoudingen in Schotland voorzichtig opgeschud. In de topper tegen Celtic, dat net als Aberdeen alles in de reguliere competitie gewonnen had, zorgde een comeback er bijna voor dat er werd gewonnen in Glasgow.

Celtic ontsnapt met gelijkspel in thriller tegen medekoploper Aberdeen
Celtic
Celtic
2 - 2
Aberdeen
Aberdeen

In de vijftig sterkste competities van Europa was er tot de aftrap op Celtic Park maar één ploeg die dit seizoen alle wedstrijden in alle competities heeft gewonnen: Aberdeen. De Zweedse trainer Jimmy Thelin werd al met Sir Alex Ferguson - aandachtig toeschouwer in Glasgow - vergeleken, maar in de Schotse Premiership ging er één ploeg in dat tempo mee. En laat dat net de tegenstander van zaterdagmiddag zijn.

Celtic was ook nog foutloos. Het sprookje van Aberdeen was al geschreven, maar daar werkte de traditionele topclub niet aan mee. De thuisploeg stroopte de mouwen op en wilde de hiërarchie in de eigen competitie weer even herstellen, zo leek het. Na een klein half uur lag Aberdeen namelijk al tegen de touwen.

Reo Hatate opende de score. Na een vlijmscherpe counter schoot de Japanner kiezelhard raak. En terwijl de meegereisde fans van Aberdeen de wonden nog aan het likken waren, lag hun ploeg al aan gruizelementen. Met wat fortuin kreeg Kyogo Furuhashi, eveneens een Japanner, de bal voor de voeten, waarna hij meedogenloos afrekende met de aspiraties van Aberdeen: 2-0.

Dat Aberdeen een dappere ploeg had, was al wel duidelijk. Maar dat onderstreepte het in de tweede helft. Thelin had zijn ploeg in de rust geïnspireerd, leek het. Direct na de thee maakte Ester Sokler namelijk de aansluitingstreffer. En acht tellen of niet, Aberdeen stond weer op de benen. Sterker nog, na een uur spelen kreeg het Celtic zelfs zélf op het canvas: een uithaal van Graeme Shinnie werd van richting veranderd, waardoor de ploegen ineens weer in evenwicht waren: 2-2.

Even leek het helemaal mis te gaan voor Celtic. Aberdeen maakte vlak na de gelijkmaker namelijk ook nog de 2-3. Dat doelpunt werd echter afgekeurd, vanwege vermeend hands. Aan de andere kant gebeurde dat met een treffer van Adam Idah, waardoor het 2-2 bleef. Aberdeen liet echter zien dat het een ploeg heeft om dit seizoen rekening mee te houden.

Premiership

Stand Premiership 2024/2025

Schotland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Celtic
8
7
1
0
24-3
+21
22
2
Aberdeen
8
7
1
0
17-8
+9
22
3
Glasgow Rangers
7
5
1
1
12-4
+8
16
4
Dundee United
8
4
3
1
13-9
+4
15
* Actueel tot en met 19 okt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Premiership
Meer over Premiership
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.