Champions League-overval alsnog verkiezingsthema UEFA

Reacties

Woensdag kiest de UEFA in Athene een nieuwe voorzitter. 55 bonden stemmen op Michael van Praag of Aleksander Ceferin, de twee mogelijke opvolgers van Michel Platini, die sinds 2007 de UEFA aanvoerde. 

Champions League-overval alsnog verkiezingsthema UEFA

Het belangrijkste besluit voor de komende jaren is echter al genomen: de hervormingen van de Champions League. Vele bonden, clubs en competities zijn verbijsterd dat de UEFA midden in zjin machtsvacuüm de ticket- en geldverdeling voor de periode 2018-2021 ingrijpend veranderde ten gunste van de gevestigde orde. De UEFA stelt dat dit is gedaan om te voorkomen dat de Champions League een verkiezingsthema zou worden.

Nu er publiekelijk oppositie wordt gevoerd tegen het achterkamerbesluit dat de kloof tussen rijk en arm nog verder vergroot, is het alsnog een verkiezingsthema geworden. Ceferin heeft de onvrede op het laatste moment aangegrepen om de bonden die zich hierover grote zorgen maken te pleasen. In ferme bewoordingen laat hij weten dat hij niet behoort tot het establishment dat dit bekritiseerde besluit heeft genomen. 'Het was frustrerend voor alle 55 bonden. Er was een groep die heeft bepaald en het gebrek aan communicatie is het grootste probleem waarom clubs en nationale bonden nu boos zijn', aldus Ceferin die ook de huidige opzet van de Champions League 'het ideale model' noemt.

Van Praag neemt er minder expliciet afstand van, al is dat voor hem ook lastiger aangezien hij als vicevoorzitter van de UEFA medeverantwoordelijk is. Gisteren publiceerde ESPN een interview waarin Van Praag stelde dat het vernieuwde systeem een juist besluit is en dat de solidariteit ermee bewaard blijft. In andere interviews erkende Van Praag deze week echter alsnog dat niet alle belangengroepen waren betrokken en zei hij de onderhandelingen te willen 'heropenen'.

Michael van Praag staat achter de hervormingen in de Champions League, die nadelig zijn voor het Nederlandse voetbal.
Michael van Praag staat achter de hervormingen in de Champions League, die nadelig zijn voor het Nederlandse voetbal.

De Eredivisie is verbolgen over deze ongekende UEFA-soap. De clubs spreken van een overval. Ook de overige competities, die zijn verenigd in de EPFL, zijn verbijsterd over de achterkamerbeslissing. Zij vinden dat het hele plan van tafel moet. De Eredivisie eist dat secretaris-generaal Bert van Oostveen van de KNVB vandaag tegenover de UEFA zijn afkeuring laat blijken.

Ook binnen de ECA, de organisatie van clubs met in het bestuur Edwin van der Sar, is onrust ontstaan. De ECA-top maakte een een-tweetje met de UEFA. De nieuwe ticket- en geldverdeling zijn echter nadelig is voor een meerderheid van de ECA-leden, zoals Ajax en PSV. Zowel de EPFL als het ontevreden deel van de ECA zijn van mening dat de UEFA door de knieën is gegaan door het dreigement van de Super League. Bij Ceferin vinden zij nu een luisterend oor: 'De Super League is een ruilmiddel. Ik weet zeker dat deze clubs niet de UEFA en zijn competities willen verlaten. Dat betekent oorlog. Ze hebben het doorgedrukt omdat er geen leiderschap was, dat was het probleem binnen de UEFA.'

Met zijn ondoorzichtige werkwijze heeft de UEFA een groot deel van de internationale voetbalgemeenschap tegen zich in het harnas gejaagd. Binnen het Club Competitions Committee, dat wijzigingen in de Champions League en Europa League bespreekt, plaatste PSV-manager Peter Fossen vraagtekens bij de plannen van de UEFA. In de cruciale vergadering (waar Van Praag ontbrak) vroeg hij de UEFA om aan te tonen dat de omzettoename vanaf 2018 te danken was aan de deelname van extra topclubs en niet aan de nieuwe aftraptijden (zeven uur en negen uur). Hij kreeg nul op het rekest.

Aansluiting Nederlands clubvoetbal
Ceferin heeft de groeiende oppositie op het laatste moment aangegrepen om zijn positie verder te verstevigen. Voor Frankrijk (dat ook slachtoffer is aangezien de top vier-landen verder uit beeld verdwijnen) en een aantal middenklasse-landen is hij daarmee interessanter geworden. De Eredivisie vraagt zich af waarom Van Praag dit thema niet al veel eerder heeft omarmd. Daarmee had hij het Nederlandse belang verdedigd en tegelijk zijn eigen positie in de verkiezingen verstevigd.

De Eredivisie wil in 2020 weer bij de beste acht van Europa horen. Gezien het nieuwe model vanaf 2018 - een soort Super League, maar dan onder UEFA-vlag - is dat vrijwel onmogelijk geworden. Nu Ceferin een aanvallende toon aanslaat tegen deze Champions League-formule, is de vreemde situatie ontstaan dat het verhaal van Ceferin beter aansluit op de positie van het Nederlands clubvoetbal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.