Chelsea komt goed weg, Vorm opnieuw goud waard

Chelsea heeft zaterdag met zeer veel moeite Norwich City geklopt. In het thuisduel debuteerden Juan Mata en Romelu Lukaku, maar verloren The Blues wel Didier Drogba. Hij ging knock-out na een flinke botsing. Michel Vorm zette zijn uitstekende reeks voort en groeide opnieuw uit tot reddende engel bij Swansea City.

Chelsea - Norwich City 3-1 Chelsea beleefde op Stamford Bridge een vervelende middag. Op promovendus Norwich City behaalde het team van manager André Villas-Boas een moeizame zege (3-1). Pas in de slotfase stelden Frank Lampard en debutant Juan Mata de drie punten veilig. Bovendien raakten de Londenaren Didier Drogba kwijt. De Ivoriaanse spits verloor het bewustzijn, nadat hij onzacht in aanraking was gekomen met doelman John Ruddy.

Er leek aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht voor The Blues, die na zes minuten op voorsprong kwam via José Bosingwa. De Portugees schoot diagonaal in de linkerbovenhoek, ver buiten het bereik van Ruddy. Waar een overwinning met ruime cijfers in het verschiet lag, stokte het spel van Chelsea volledig.

Ongeconcentreerd, nerveus en ogenschijnlijk zonder strategie ging het team op zoek naar de tweede treffer. Norwich maakte dankbaar gebruik van de chaos en kwam via Grant Holt in de tweede helft op gelijke hoogte middels een soepele omhaal.

Toen Drogba vervolgens knock-out ging en met een brancard van het veld werd gedragen, leek een stunt in het verschiet te liggen. Daarvan kwam het niet. Ramires werd in het zestienmetergebied gevloerd door Ruddy, die met rood van het veld moest. Lampard schoot de penalty vervolgens koel langs diens vervanger Declan Rudd. Mata bepaalde de eindstand, diep in blessuretijd, op 3-1.

Hierdoor won Chelsea, waar Romelu Lukaku voor het eerst zijn opwachting maakte, op de valreep en komt het op zeven punten uit drie duels. Norwich blijft steken op twee punten.

Swansea City - Sunderland 0-0Michel Vorm bezorgde Swansea City voor de tweede keer op rij een punt door zijn doel schoon te houden. Vorige week speelde Swansea tegen Wigan Athletic (0-0). Tijdens die wedstrijd was de Nederlandse goalie van grote waarde, doordat hij een strafschop stopte. Zaterdag werd hij uitgeroepen tot Man of the Match.

Ook Kemy Augustien begon in de basis van The Swans, maar werd vroegtijdig gewisseld met een gele kaart op zak. Voor zowel Sunderland als Swansea leverde het gelijkspel het tweede punt van het seizoen op.

De nul houden wordt voor Vorm volgende week een grote opgave, als hij oog in oog komt te staan met Robin van Persie in de uitwedstrijd tegen Arsenal.

Blackburn Rovers - Everton 0-1Everton, met John Heitinga, mocht zich zaterdagmiddag bij het uitduel met Blackburn Rovers de zeer gelukkige winnaar noemen. De thuisploeg kreeg twee keer via een strafschop de kans om op voorsprong te komen, maar zowel David Hoilett als Mauro Formica slaagde erin de buitenkans te verprutsen. Mikel Arteta gaf diep in blessuretijd (92ste minuut) wel het goede voorbeeld door vanaf elf meter raak te schieten.

Voor de Australiër Brett Emerton, hij won in 2002 met Feyenoord de UEFA Cup, was de wedstrijd speciaal. Blackburn laat hem ondanks een doorlopende verbintenis transfervrij vertrekken naar zijn vaderland, waar hij voor Sydney FC zal gaan uitkomen. In zijn laatste wedstrijd kreeg hij de aanvoerdersband om zijn arm, maar eindigde zijn afscheid in mineur door de late treffer.

In de ultieme slotfase, toen Heitinga inmiddels al gewisseld was, kreeg Blackburn, dat ook nog de paal raakte, het deksel alsnog op de neus. Arteta was de enige speler die bij het nemen van een strafschop wel koel bleef en Everton zo de overwinning schonk.

Door de laat tot stand gekomen zege is Everton van de hatelijke nul af. De ploeg van Heitinga heeft na twee keer spelen drie punten, terwijl Blackburn na drie duels nog altijd puntloos is.

Aston Villa - Wolverhampton Wanderers 0-0Wolverhampton Wanderers heeft zaterdag voor het eerst dit seizoen in de Premier League averij opgelopen. Op bezoek bij Aston Villa, dat nog zonder nederlaag was voorafgaand aan het thuisduel, werd doelpuntloos gelijkgespeeld.

Op Villa Park, waar doelman Dorus de Vries bij The Wolves negentig minuten op de bank bleef, slaagden beide ploegen er niet in de ban te breken.

Door het gelijkspel is zowel Villa als Wolves na drie duels nog steeds zonder nederlaag. Wolverhampton, de nummer zeventien van vorig seizoen, gaat qua puntenaantal nog steeds verrassend aan kop van de Premier League. Chelsea, dat een beter doelsaldo heeft, voert de ranglijst aan. Aston Villa doet met vijf punten uit drie wedstrijd ook goed mee. Foto: VI Images