Chelsea, PSG en Al-Hilal 'big spenders', Barcelona juist opvallend zuinig

Reacties

Chelsea is niet alleen de club die deze zomer het meeste uitgaf op de transfermarkt, maar harkte ook het grootste bedrag binnen. Dat blijkt de dag na Deadline Day uit een eerste blik op de lijstjes met transferuitgaven, die ook duidelijk maken dat Barcelona het zuinig aan deed. 

Chelsea, PSG en Al-Hilal 'big spenders', Barcelona juist opvallend zuinig
© Pro Shots

Chelsea staat er sinds de overname door Todd Boehly om bekend met geld te smijten en maakte die reputatie ook tijdens de voorbije transferperiode weer waar. Volgens Transfermarkt gaven de Londenaren ruim 460 miljoen euro uit aan transfersommen, waarvan een kwart alleen al werd besteed aan de komst van Moisés Caicedo.

Per saldo is Chelsea echter niet de club die het meeste uitgaf, want er kwam ook ruim 260 miljoen euro binnen aan transfersommen. Zo brachten de transfers van Kai Havertz (Arsenal) en Mason Mount (Manchester United) gezamenlijk al zo'n 140 miljoen euro in het laatje. In totaal leverden acht spelers een transfersom op.

Dat kan Al-Hilal niet zeggen. De Saoedische grootmacht haalde voor 350 miljoen euro binnen aan nieuwe spelers en staat daarmee symbool voor de oliedollars die de Europese markt deze zomer overspoelden. Met Neymar, Malcom, Rubén Neves, Aleksandar Mitrovic en Kalidou Koulibaly haalde de club van coach Jorge Jesus tal van topspelers.

Aan de uitgaande kant stond daar nauwelijks iets tegenover, waardoor Al-Hilal per saldo het meeste kwijt was een transfers. En dan te bedenken dat de markt in Saoedi-Arabië nog bijna drie weken open is. Liverpool-manager Jürgen Klopp uitte er al zijn zorgen over, omdat de Europese topclubs machteloos staan als een Saoedische club nu nog de portemonnee trekt.

In het lijstje met big spenders staan behalve Al-Hilal met Al-Ahli en Al-Nassr nog twee clubs uit Saoedi-Arabië. Zij zijn de enige clubs die zich kunnen meten met het transfergeweld van de Premier League-clubs en Paris Saint-Germain, dat met 350 miljoen euro aan uitgaven en 141 miljoen euro aan inkomende transfers ook een van de grote spelers was.

'big spenders' transferzomer 2023

Club Uitgaven Inkomsten Totaal
Chelsea (Eng) 464 miljoen 264 miljoen -200 miljoen
Al-Hilal (Sau) 353 miljoen 1 miljoen -352 miljoen
Paris SG (Fra) 349 miljoen 141 miljoen -208 miljoen
Tottenham (Eng) 249 miljoen 113 miljoen -136 miljoen
Man City (Eng) 241 miljoen 114 miljoen -127 miljoen
Arsenal (Eng) 235 miljoen 68 miljoen -167 miljoen
Man Utd (Eng) 206 miljoen 55 miljoen -151 miljoen
Al-Ahli (Sau) 184 miljoen 0 miljoen -184 miljoen
Liverpool (Eng) 172 miljoen 61 miljoen -111 miljoen
Al-Nassr (Sau) 165 miljoen 0 miljoen -165 miljoen

Aan de inkomende kant was Southampton deze zomer de club die de beste zaken deed. De Premier League-degradant staat circa 150 miljoen euro in de plus door de verkoop van spelers als Roméo Lavia (Chelsea), Tino Livramento (Newcastle United) en James Ward-Prowse (West Ham United). Het noodlijdende Barcelona komt op plek twee.

clubs met beste transfersaldo

Club Uitgaven Inkomsten Totaal
Southampton (Eng) 22 miljoen 176 miljoen +155 miljoen
Barcelona (Spa) 3 miljoen 105 miljoen +102 miljoen
Villarreal (Spa) 13 miljoen 110 miljoen +97 miljoen
RB Leipzig (Dui) 153 miljoen 241 miljoen +88 miljoen
Olympique Lyon (Fra) 19 miljoen 107 miljoen +88 miljoen

In de voorgaande jaren stond Ajax ook hoog op dergelijke lijstjes. Ook nu rinkelde de kassa door het vertrek van spelers als Edson Álvarez, Mohammed Kudus en Jurriën Timber weer flink, maar technisch directeur Sven Mislintat haalde ook voor ruim 100 miljoen euro aan nieuwe spelers. Per saldo staat Ajax ruim in de plus, terwijl PSV juist in de min staat.

transferuitgaven nederlandse top-5

Club Uitgaven Inkomsten Totaal
Ajax 108 miljoen 156 miljoen +48 miljoen
PSV 52 miljoen 45 miljoen -7 miljoen
Feyenoord 37 miljoen 36 miljoen -1 miljoen
AZ 14 miljoen 59 miljoen +45 miljoen
FC Twente 7 miljoen 15 miljoen +8 miljoen

De bedragen in deze lijstjes zijn allemaal schattingen op basis van Transfermarkt. Pas na het publiceren van de officiële jaarcijfers kan de balans echt worden opgemaakt. 

Bekijk hier al onze video's
Meer Chelsea
Meer over Chelsea
Meer Paris Saint-Germain
Meer over Paris Saint-Germain
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.