Chiesa sprakeloos na uniek familie-moment: 'Ik heb hier geen woorden voor'

Reacties

Een schitterend moment voor Federico Chiesa, zaterdagavond. Met zijn doelpunt tegen Oostenrijk hielp hij Italië niet alleen naar de kwartfinale van het EK, hij trad daarmee ook in de voetsporen van zijn vader Enrico. En passant zorgde de aanvaller van Juventus ook nog voor een prachtig unicum.

Chiesa sprakeloos na uniek familie-moment: 'Ik heb hier geen woorden voor'
© Pro Shots
Italië
Italië
nv
2 - 1
Oostenrijk
Oostenrijk

Italië moest zaterdagavond diep gaan. Een paar uur nadat Denemarken zich soeverein had geplaatst voor de EK-kwartfinale, had de ploeg van bondscoach Roberto Mancini een verlenging nodig tegen Oostenrijk. Na negentig minuten stond het nog 0-0, twee kwartier later was het 2-1. Dat kwam mede door de goal van Chiesa: hij mocht in de 84ste minuut invallen en scoorde in de 95ste minuut, op bijzonder fraaie wijze.

Met zijn doelpunt trad Chiesa in de voetsporen van zijn vader. Op het EK 1996 was Enrico Chiesa namelijk trefzeker tegen Tsjechië, in de groepsfase. Precies 25 jaar en 12 dagen later trof zijn nu 23-jarige zoon (die in 1996 dus nog niet geboren was) dus ook doel op het continentale eindtoernooi, waarmee de Chiesa's voor een unicum zorgen. Zij zijn namelijk de eerste vader en zoon die allebei weten te scoren op een EK.

Ook mooi: beide heren vierden hun goals op soortgelijke wijze, namelijk door richting de cornervlag te rennen en uiteindelijk met de armen wijd naar de grond te gaan. Enrico deed dat op zijn buik, Federico op zijn knieën. Na afloop was junior dan ook door het dolle heen. 'Dit is niet te geloven, ik kan het niet in woorden omschrijven', zo sprak hij tegenover de camera van de UEFA. 'Ik bleef heel goed kalm, denk ik. Dat ik met dit team op EURO 2020 mag spelen is al geweldig, dat ik scoor is fantastisch.'

De EK-mijlpaal is nog maar eens een mooi moment voor de familie. Enrico (tussen 1988 en 2010 als goalgetter actief voor onder meer Sampdoria, Parma, Fiorentina en Siena én 22-voudig international) zorgt er met zijn historie onbedoeld voor dat er nogal wat druk op zijn zoon is komen te staan. Hij is overigens ook niet te beroerd om een duik in het zakje te doen, want Federico vertelde jaren geleden al eens in een interview: 'Hij zegt altijd tegen me: Je mag jezelf pas Serie A-voetballer noemen, als je driehonderd wedstrijden hebt gespeeld.'

Tekst gaat verder onder de video.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Inmiddels is wel duidelijk dat Federico het in zich heeft om zijn vader in meerdere opzichten te evenaren, of zelfs te passeren, al moet hij het voorlopig doen met een rol als invaller. Of hij niet vond dat hij tegen Oostenrijk rijkelijk laat inviel? 'Nee, het is nooit te laat. De trainer wil dat iedereen op elk moment klaar is en zegt dat we in principe 26 basisspelers in de selectie hebben. Dat heb ik vandaag laten zien. Het was een lastige wedstrijd, Oostenrijk speelde heel erg goed. Dit was onze eerste knock-outwedstrijd in twee jaar, dus er speelden wat emoties en spanningen mee, maar we verdienden het om door te gaan.'

Bekijk hieronder heerlijk beelden uit oktober 2018, toen Federico Chiesa aantoonde dat de familiebanden behoorlijk hecht zijn. Nadat hij namens Fiorentina had gescoord tegen SPAL, vierde hij dat met een ballenjongen. De reden? Die ballenjongen is zijn jongere broertje Lorenzo.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.