CL-primeur Duitse clubs, oude tijden Engeland herleven
Bayern München, Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund en Schalke 04 hebben voor een Duitse primeur gezorgd door zich allemaal voor de achtste finales van de Champions League te plaatsen. Nooit eerder had Duitsland vier clubs bij de laatste zestien van het miljoenenbal. Arsenal, Chelsea, Manchester City en Manchester United doen oude tijden herleven.
Bayern en Dortmund toonden vorig seizoen met de eerste geheel Duitse Champions League-finale al aan dat de Bundesliga aan kracht wint. Dat de Duitse topcompetitie kan wedijveren met de lang als Europa's topcompetitie gebrandmerkte Premier League wordt ook dit CL-seizoen weer duidelijk. Voor het eerst in de historie van het miljoenenbal zijn vier van de beste zestien clubs afkomstig uit Duitsland.
Duitsland was in 1997/98 door de kwartfinaleplaatsen van Bayern, Dortmund en Leverkusen het eerste land waarvan drie clubs de eerste poulefase overleefden, maar werd daarna voorbijgestreefd door Engeland, Italië en Spanje. In het seizoen 2002/03 plaatsten zowel vier Italiaanse als vier Spaanse clubs zich voor de tweede ronde (destijds nog een poulefase), twee jaar later volgde Engeland.
Waar het voor Italië bij die ene keer bleef, bevestigden Engeland en Spanje hun hegemonie in Europa nog met grote regelmaat in de daaropvolgende jaren. In 2003/04, 2009/09 en 2012/13 schaarden vier Spaanse clubs zich nog bij de laatste zestien, Engeland spant echter de kroon doordat het na 2006/07, 2007/08, 2008/09 en 2010/11 dit seizoen al voor de zesde keer vier clubs afvaardigt voor de achtste finales van het Europese miljoenentoernooi.
Walhalla
Dat Arsenal, Chelsea, City en United zich allen door de groepsfase heensloegen, betekent daarom dat oude tijden herleven voor Engeland. De status van de Premier League als walhalla van het Europese voetbal – die in 2006/07, 2007/08 en 2008/09 gestalte kreeg met liefst drie Engelse clubs in de halve eindstrijd en een volledig Engelse finale in 2008 - was de laatste twee seizoenen aan erosie onderhevig, omdat zowel in 2011/12 (City & United) als 2012/13 (Chelsea & City) liefst twee clubs al in de poulefase strandden.
Dat nu zowel vier Duitse als vier Engelse clubs aanstaande maandag deelnemen aan de loting voor de start knock-outfase, is geen unicum. In 2002/03 overleefden zowel vier Spaanse als vier Italiaanse clubs de groepsfase, in 2008/09 was die eer voorbehouden aan Engeland en Spanje. Omdat Duitsland na vorig seizoen pas voor de tweede keer in de historie vier clubs afvaardigt in het hoofdtoernooi de Champions League, maakt die prestatie nog knapper.
Het lijkt evenwel geen toeval dat Duitsland een bijdrage levert aan de derde keer dat dit gebeurt in de CL-geschiedenis. Vorig seizoen zorgden Bayern en Dortmund er al voor dat Duitsland na Spanje (2000: Real Madrid-Valencia), Italië (2003: AC Milan-Juventus) en Engeland (2008: Chelsea - Man Utd) het vierde land werd met twee clubs in één CL-finale. Dat amper een half jaar later alle vier de Duitse clubs doorstoten naar de achtste finale maakt duidelijk dat de opmars van de Bundesliga niet te stuiten is. (Tim Vos)