Column Engels voetbal: dwaze plannen van Cardiff City
data-height="102" data-width="397" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/7178c4a3-2736-4e8e-8463-7ed41358d7e4_image4243409161869702054.jpg" /> De Premier League telt op dit moment clubeigenaren uit Groot-Brittannië (negen), de Verenigde Staten (vijf), Rusland (twee), Egypte, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten en Maleisië. Komend seizoen komt daar in ieder geval één paradijsvogel bij: de heer Vincent Tan uit Maleisië. De alleenheerser van Cardiff City zal er de eer van zijn land hooghouden, want landgenoot en collega-clubeigenaar Tony Fernandes zal met Queens Park Rangers niet meer kunnen ontsnappen aan degradatie.
Cardiff City promoveerde deze week naar de Premier League. Dat de club volgend seizoen nog steeds Cardiff City heet kunnen wij voetballiefhebbers alleen maar hopen, want meneer Tan is een ongeleid projectiel en heeft de wildste plannen. Vorig seizoen veranderde hij eerst al eigenhandig de clubkleuren van blauw-wit in rood-zwart, vreemd genoeg kort nadat hij de supporters de belofte had gedaan niet aan die kleuren te zullen tornen. Maar meneer Tan vond bij nader inzien toch dat hij gelijk had en dat de rode kleur meer angst zou inboezemen bij tegenstanders dan het vriendelijke blauw-wit.
Rood wordt in Azië gezien als de kleur van de overwinning en aangezien meneer Tan de top wil bestormen met Cardiff volgde het clubbestuur gedwee. Als het aan hem lag was de bijnaam van de club meteen veranderd in The Red Dragons, maar zover heeft hij de supporters nog niet gekregen. En zo is de vreemde situatie ontstaan dat een ploeg die thuis in een rood tenue speelt, onder de fans nog steeds de bijnaam The Bluebirds heeft.
Meneer Tan had nog een ideetje, zo liet hij tijdens dit seizoen weten. Hij vond de naam Cardiff City niet meer van deze tijd en opperde de club vanaf komend seizoen Cardiff Dragons te noemen. Daar volgde uiteraard weer een storm van protest op – net als eerder bij de aankondiging de clubkleuren te zullen aanpassen – waarop meneer Tan beloofde zijn plan niet door te zullen zetten. Door schade en schande wijs geworden blijven wij echter zeer achterdochtig. Als je wint, dan heb je vrienden, weet ook meneer Tan. Zijn geluk is dat Cardiff City onder aanvoering van de uitstekende manager Malky Mackay prima presteert. Door de promotie naar het hoogste niveau, waarop de fans 51 jaar hebben moeten wachten, kan meneer Tan een potje breken en hij pakt door. Eerder leende hij de club al zo'n zeventig miljoen pond en stelde hij dertien miljoen ter beschikking voor investeringen in het team, komend seizoen komt daar nog eens 25 miljoen pond bij.
Dat is allemaal erg leuk voor de fans, die al ruim veertig jaar teren op het grootste succes in de clubhistorie. In 1970 bereikte de ploeg – als winnaar van de beker van Wales – de kwartfinale in het Europa Cup II-toernooi, waarin Real Madrid op Ninian Park met 1-0 werd verslagen. In Madrid werd het ternauwernood 2-0 voor de Spanjaarden. Ook is het een bijzonder prettig vooruitzicht dat komend seizoen de Welsh derby tussen Cardiff en Swansea City weer twee keer op het programma staat, duels om naar uit te kijken. De schaduwkant is echter dat Cardiff City een schuld heeft van honderd miljoen pond. Die neemt meneer Tan niet voor zijn rekening, kan ik u alvast vertellen. Zijn lening zal hij terug willen hebben, en de Financial Fair Play-regels zijn in aantocht.
Eigenlijk kan Cardiff alleen overleven als het de komende jaren in de Premier League blíjft spelen. Door reclame- en tv-gelden zijn de inkomsten in de Premier League tientallen miljoenen hoger dan in het Championship, maar bij degradatie werkt dit dubbel zo hard de andere kant op. Portsmouth, in 2010 nog een Premier League-club, kan erover meepraten. Komend seizoen speelt die ploeg in League Two, het vierde niveau. Het is niet uitgesloten dat Cardiff City eenzelfde lot zal ondergaan. In dat geval zullen de fans zich afkeren van meneer Tan, die met pek en veren Wales zal worden uitgebonjourd. En dat is dan weer een pluspuntje. (Tom van Hulsen is tevens de auteur van het boek Kick & Rush, dat a.s. maandag verschijnt. Hierin is een aantal van zijn columns verzameld plus een reeks andere, niet eerder gepubliceerde, boeiende verhalen, reportages en interviews die allemaal betrekking hebben op het door velen zo geliefde Engelse voetbal. Het boek is nu al te bestellen in onze webshop).
Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.