Column Engels voetbal: Spurs, rare club van de toekomst
Tom van Hulsen, operationeel hoofdredacteur van Voetbal International, schrijft voor VI.nl iedere zaterdag een column over het Engels voetbal.
In het ongeschreven boek van rare voetbalnamen zullen Go Ahead Eagles en Willem II een prominente plaats innemen, zeker in het buitenland. In Engeland begrijpen ze nog steeds niet waarom de Welshman Barry Hughes in 1971 besloot de term Eagles aan de naam van de Deventer club toe te voegen – en wij in Nederland eigenlijk ook niet.
En toen Willem II jaren geleden in de Champions League speelde, ontstond er voortdurend verwarring als op de Engelse radio de uitslag van de wedstrijd moest worden voorgelezen. 'Girondins de Bordeaux three, Willem two Tilburg two', kreeg je dan, met als gevolg dat de mensen voor de zekerheid maar even in de krant keken om zeker te weten hoeveel het nu echt was geworden.
Internationaal spreken ook clubnamen als Dnjepr Dnjepropetrovsk, Universitatea Craiova, Erzgebirge Aue, Tom Tomsk, FC Anzhi Makhachkala en Gençlerbirligi tot de verbeelding. En dan te bedenken dat we al zo gewend zijn aan namen als Górnik Zabrze, Heart of Midlothian en Krylia Sovetov Samara, dat we ze inmiddels al zonder tongbreken kunnen uitspreken.
In Nederland blijven mensen hun wenkbrauwen fronsen bij het horen van de clubnamen Otelul Galati en Petrolul Ploiesti, waar ze in Engelstalige landen weer vreemd aankijken tegen een club als FL Fart, fameus in de Noorse vrouwencompetitie. En ook bij het uitspreken van de clubnaam NAC kunnen Engelsen een glimlach nooit onderdrukken.
In Engeland zelf zijn de meeste clubs genoemd naar de plaats waar ze vandaan komen, maar er zijn in het verleden toch een paar durfals geweest onder de oprichters. Je hebt bijvoorbeeld Leyton Orient, een club uit het Londense stadsdeel Leyton die voor de toevoeging koos omdat een speler bij een scheepvaartbedrijf werkte, dat handel dreef met oosterse landen. Dan is er Crystal Palace, genoemd naar het glazen paleis dat in Londen ooit aan de rand van Hyde Park stond. Én je hebt Tottenham Hotspur.
Zonder historie geen toekomst, dus eerst maar even een geschiedenislesje voor de nieuwbakken aanwinst Christian Eriksen. De clubnaam is afgeleid van Sir Henry Percy, een man van adel die leefde van 1364 tot 1403. Zijn bijnaam was Harry Hotspur, omdat hij nogal een driftkop was die er onder meer om bekend stond bij het paardrijden zijn dieren vurig aan te sporen. Zijn familie bezat grote stukken land in het Noord-Londense stadsdeel Tottenham.
De oprichters van de voetbalclub besloten in 1882 hun geesteskind naar deze Harry Hotspur te vernoemen. Hotspur FC onderging kort daarop een naamswijziging en heet vanaf dat moment Tottenham Hotspur. In het logo van de club is een haan verwerkt, die op een bal staat. Die haan verwijst naar de hanengevechten die Harry Hotspur liet houden, waarbij hij de beesten sporen om hun poten bond.
In de loop der jaren deden de Spurs het clubmotto Audere est facere (Durven is doen) steeds meer eer aan. De ploeg speelt sinds jaar en dag technisch verzorgd, aanvallend voetbal. In de jaren vijftig ontwikkelde Tottenham Hotspur-trainer Bill Nicholson een systeem dat de basis bleek voor het latere Totaalvoetbal van Rinus Michels.
Weer later verwarmden spelers als Glenn Hoddle, Osvaldo Ardiles, Ricardo Villa, Paul Gascoigne, Jürgen Klinsmann en Gary Lineker de harten van de supporters. Vanaf de jaren vijftig won Tottenham ieder decennium een hoofdprijs, iets wat verder alleen Manchester United presteerde. De laatste prijs dateert echter alweer uit 2008, toen onder Juande Ramos de League Cup werd gewonnen.
De huidige Spurs-directeur Daniel Levy is een uitstekende onderhandelaar. Niemand anders was erin geslaagd 100 miljoen voor een voetballer als Gareth Bale binnen te harken. Voor diezelfde 100 miljoen heeft hij zeven nieuwe spelers binnengehaald, waarmee de Spurs daadwerkelijk de aansluiting met de top kunnen bewerkstelligen. De club met die rare naam en dat mooie verleden is de club van de toekomst geworden. Harry Hotspur had nooit kunnen vermoeden dat zijn naam nog eens in verband gebracht zou worden met een media-event dat Champions League heet.
Wat dat aangaat: ik heb al een tijdje een stille hoop dat de amateurs van Llanfairpwll FC uit Wales opeens het licht gaan zien, een paar keer promoveren en op die manier de nodige media-aandacht trekken. Officieel heet de club Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch FC, genoemd naar het gelijknamige dorp. Echt waar. Daar kan Willem II niet tegenop.