Column Johan Derksen - De stress kan weer beginnen
De tijd staat niet stil. Voordat je het weet, ben je oud. Turend naar mijn beeldscherm en broedend op mijn zoveelste column realiseer ik me dat Voetbal International en ik even lang in het betaalde voetbal actief zijn, al maak ik pas sinds begin 1977 deel uit van de redactie van dit blad.
Hoewel het geen echt jubileum betreft, beschrijft de tegenwoordig op Texel wonende senior-redacteur Bert Nederlof vanaf volgende week de historie van 45 jaar VI. Daarnaast gaat onze nestor mega-interviews maken.
Fotograaf Rudy Leukfeldt gaat op zoek naar de oorsprong van het voetbal. U kunt hem gedurende het seizoen in alle hoeken van Nederland tegenkomen, doordat hij pittoreske en karakteristieke voetbalvelden fotografeert.
Soms snap ik beslissingen niet. Zo heb ik nooit begrepen waarom de Volkskrant columnist Nico Dijkshoorn wegstuurde. Zo’n begenadigde schrijver moet je als hoofdredactie koesteren. Voor een man als Dijkshoorn lezen mensen een blad of een krant. Ik heb hem meteen vastgelegd en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.
Je hoeft het niet altijd eens te zijn met de visie van een columnist, maar Dijkshoorn lees ik met een glimlach en dat overkomt me zelden. Het wemelt in dit land van de ambitieuze columnisten, ze bieden wekelijks hun diensten aan, maar meestal overschatten ze hun pennenvruchten schromelijk.
Daarom ben ik dolblij dat ik na Dijkshoorn opnieuw een geniale en veelzijdige columnist heb gevonden. Dijkshoorn profileert zich nadrukkelijk, hij is intussen een bekende Nederlander. Vanaf deze week maakt u kennis met Willem J. Kramer, die als Nummer 9 het voetbal analyseert.
Kramer is een introverte, poëtische scribent met een indrukwekkend netwerk in het betaalde voetbal, maar hij heeft geen behoefte aan publiciteit, hij schrijft een column en daar wil hij het graag bij laten. We verwelkomen dit seizoen ook een dame op de redactie.
Barbara Barend was de eerste vrouw die als journalist serieus werd genomen in de hanige voetbalwereld. Door vrolijke privé-omstandigheden en de verantwoordelijkheid voor het glossyblad Helden heeft ze voorlopig geen tijd om interviews voor VI te maken.
Daarom produceert Antoinette Scheulderman dit seizoen maandelijks een groot interview. Matty Verkamman, creatief directeur/hoofdredacteur van de bij Voetbal International horende uitgeverij deBUITENSPELERS is de ultieme Oranje-kenner. Hij gaat een historische rubriek schrijven.
En we gaan wekelijks aandacht besteden aan de nieuwe Topklasse. Verder blijven onze eigen Woodward en Bernstein, Tom Knipping en Iwan van Duren, onthullende verhalen publiceren.
Ik ben blij dat Thijs Slegers, na een verblijf bij De Telegraaf, terug is om PSV te coveren. Martijn Krabbendam volgt Feyenoord, Peter Wekking is kind aan huis bij FC Twente, Yoeri van den Busken zit boven op AZ en Simon Zwartkruis komt dagelijks bij Ajax over de vloer.
Voetbalanalyticus Taco van den Velde volgt de technische ontwikkelingen in het vaderlandse topvoetbal op de voet en Michel van Egmond schrijft, naast zijn werkzaamheden als eindredacteur van het RTL 7-televisieprogramma Voetbal International, verhalen vanuit de alternatieve invalshoek.
Met alle andere verslaggevers, eindredacteuren, bureauredacteuren en fotoredacteuren proberen we u vanaf volgende week een nóg boeiender en informatiever voetbalblad voor te schotelen.
Iedere week worden we op ons hoofdkwartier in Gouda geconfronteerd met 132 blanco pagina's, een druk bezochte website, twee televisieprogramma's en daar komt binnenkort nog een radiozender bij. En iedere week slagen we er weer in alle media van relevante informatie te voorzien.
De journalistiek is geen wereld van schouderklopjes. Iemand die goed functioneert, hoort niets. Na een wat mindere prestatie volgt er een draai om de oren. Daarom wil ik de redactie een compliment geven voor alle noeste arbeid, creativiteit, kwaliteit en het structurele gevecht tegen de deadline. Problemen zijn er eigenlijk nooit, want in de voetballerij liggen de onderwerpen voor het oprapen. De competitie is nog niet begonnen of Ajax staat al onder druk. Onder Martin Jol kreeg de trotse topclub weer wat van haar oude glans terug, maar de Amsterdammers werden in 2004 voor de laatste keer kampioen van Nederland.
De club hunkert naar een titel, maar vooral naar de door de Champions League gegarandeerde inkomsten, want Ajax sloot het afgelopen seizoen af met een miljoenenverlies. Eindhoven was jarenlang de voetbalhoofdstad van Nederland, maar het PSV van trainer Fred Rutten was niet opgewassen tegen AZ en FC Twente.
En het wordt de hoogste tijd dat Rutten ook eens een prijs wint. Michel Preud’homme heeft zijn eerste trofee al binnen. FC Twente-voorzitter Joop Munsterdam gokte goed met het aantrekken van Steve McClaren, al was zijn vertrek naar VfL Wolfsburg voor alle partijen de beste oplossing.
Een langer verblijf in Enschede zou ongetwijfeld voor problemen hebben gezorgd. Een Belgische coach, ook nog een voormalige doelman, is opnieuw een gok, maar Munsterman heeft het geluk aan zijn kont hangen. Bijna elke beslissing van hem pakt goed uit.
Ook AZ nam een risico. De vermakelijke hork Gertjan Verbeek is een coach die bij Feyenoord en Heracles Almelo botste met spelers en dat zorgt voor spanningen in de groep en negatieve publiciteit. Verbeek is een vakman, maar kritisch op alles en iedereen. Nu moet hij zelf nog leren omgaan met kritiek en een afwijkende mening. Dan is hij pas een echte topcoach.
Ik verwacht dat FC Utrecht en SC Heerenveen zich dit seizoen in de subtop nestelen. En ik heb te doen met Robert Maaskant, die zijn ambitie via NAC Breda bij een topclub binnen te komen voorlopig kan vergeten, wegens de financiële zorgen in West-Brabant.
Ik ben benieuwd of Willem II, Vitesse, Roda JC, De Graafschap en NEC financieel en sportief overleven en ik vrees dat Excelsior te licht is voor de Eredivisie. De trouwe achterban van Feyenoord moet vooral begrip en geduld hebben voor de financiële situatie.
De beleidsbepalers willen wel, maar werken in een dwangbuis. De club moet eerst een mega-schuld wegwerken, voordat zij weer beleid kan voeren. Dat is frustrerend voor technisch directeur Leo Beenhakker, maar de komende jaren is een positie in het linkerrijtje al een goede prestatie.
Er is in De Kuip zelfs een salarisplafond van rond de vijf ton ingevoerd, al geldt dat blijkbaar niet voor trainer Mario Been, die jaarlijks het dubbele verdient. De Eredivisie blijft een enerverende competitie, doordat de krachtsverhoudingen minimaal zijn.
Zodra de clubs de grens over moeten, wordt pas duidelijk hoe het Nederlandse voetbal ervoor staat. Maar gelukkig kan Oranje zich wél meten met de wereldtop. Dat heeft overigens niets te maken met de kwaliteit van onze jeugdopleiding.
Als die zo goed verzorgd zou zijn, zouden de elftallen niet bol staan van de tweederangs buitenlanders. De fantastische generatie internationals is een geschenk uit de hemel. Gewoon toeval.
Johan Derksen