Davids en Stam kunnen celstraf krijgen

De kans is niet ondenkbaar dat Jaap Stam en Edgar Davids, als gevolg van hun vermeende dopinggebruik, ooit nog in de cel belanden. Dat blijkt uit een beslissing van het Italiaanse Hof van Cassatie, die de vrijspraak van keeper Jean-François Gillet vernietigde.

Davids en Stam kunnen celstraf krijgen

Het Hof motiveerde dat dopingzaken die vóór 27 november 2002 ontdekt werden alsnog volgens de strenge dopingwet uit 2000 berecht moeten worden. Die wet trad op voornoemde datum in werking.

De zaak tegen Gillet werd gevoerd als testcase en door de uitspraak van het Hof is er jurisprudentie ontstaan. Vijftien voetballers, onder wie Davids en Stam, kunnen nu alsnog worden berecht volgens de nieuwe wet. Die spelers riskeren een boete, maar ook een gevangenisstraf van twee maanden. Dat namelijk eiste de openbaar aanklager tegen Gillet.

Davids testte in maart 2001 positief op gebruik van nandrolon en kreeg daarvoor vier maanden schorsing opgelegd. Dezelfde stof werd een half jaar later bij Jaap Stam aangetroffen. Ook hij mocht vier maanden niet voetballen. De twee Nederlanders kregen bovendien een boete van 50.000 euro.

Bekijk hier al onze video's