De Chinese leeuw is niet alleen ontwaakt, hij brult ook
Na de wereldeconomie wil China ook een grote speler worden in het wereldvoetbal. De clubs uit de Super League smijten met miljoenen om vedetten uit Europa te lokken.
China is een slapende leeuw, zou Napoleon Bonaparte hebben gezegd, toen hij in 1803 een wereldkaart bestudeerde. ‘En laat hem alstublieft slapen, want als hij ontwaakt, zal de wereld op zijn grondvesten schudden.’
De leeuw is wakker, en hoe! De wereld, in elk geval die van het voetbal, schudt op zijn grondvesten. En hoe! Het ondenkbare is gebeurd. Niet de traditionele grootmachten uit de Premier League hebben de winterse transferwindow gedomineerd, maar de nieuwe rijken uit de Chinese Super League. Daarbij dient te worden aangetekend dat de Chinese clubs midden in de voorbereiding zitten op hun nieuwe seizoen, dat begint in maart. Maar dan nog is er een ongekende verschuiving van internationaal voetbaltalent oostwaarts gaande. En gaat het geld, deels, de omgekeerde weg.
Ga maar na. Alex Teixeira, de 26-jarige vleugelflitser uit Brazilië, voor vijftig miljoen euro van Shakhtar Donetsk naar Jiangsu Suning. Jackson Martínez (29), de Colombiaanse topspits van Atlético Madrid, voor 42 miljoen naar Guangzhou Evergrande. Zijn landgenoot Fredy Guarín (29) van Internazionale naar Shanghai Shenhua voor dertien miljoen. De Ivoriaan Gervinho (28) voor achttien miljoen euro van AS Roma naar Hebei China Fortune. Zelfs Tianjin Quanjian telde haast achteloos elf miljoen euro neer voor Geuvanio, een 23-jarige rechterspits van Santos. Wat bijzonder is: Tianjin Quanjian komt uit in de tweede divisie.