De duizelingwekkende EK-records van Cristiano Ronaldo

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het EK, vandaag over 10 dagen. We verhogen de EK-koorts door elke dag stil te staan bij een feitje en een quizvraag te stellen.

De duizelingwekkende EK-records van Cristiano Ronaldo
© Pro Shots

Over de records die Cristiano Ronaldo bezit, kunnen we hele specials volschrijven. De 39-jarige Portugees heeft vooral in EK-verband de lat erg hoog gelegd. Zo is hij de enige speler die in liefst 10 verschillende EK-wedstrijden tot scoren kwam.

Een kleine doch belangrijke voetnoot bij al die mijlpalen is wel dat toplanden tegenwoordig vrijwel standaard van de partij zijn door de extreme toename van het aantal deelnemers. Een EK-ster als Michel Platini dankt zijn status aan dat ene optreden in 1984.

Ronaldo daarentegen is deze zomer voor de zesde keer present op een EK, een unicum. De topscorer aller tijden van de Champions League was er in 2004 al bij, toen hij onder meer in de halve finale scoorde tegen Nederland. In totaal liet de superster liefst veertien goals aantekenen op het EK-podium, vijf meer dan de nummer twee in dit klassement, Platini.

Ronaldo is ook de enige speler die tijdens twee Europese eindrondes (mede)topscorer werd, in 2012 en 2020, hoewel dat toernooi in 2021 werd afgewerkt. Drie jaar geleden viel voor de Zuid-Europeanen wel al het doek in de achtste finale tegen België. Ook het daaropvolgende WK werd geen succes, met een eliminatie in de kwartfinale tegen Marokko. Na afloop van beide toernooien klonk kritiek op Ronaldo, die steeds minder vaak het verschil maakt in de grote wedstrijden. De nieuwe bondscoach Roberto Martínez besloot begin 2023 vast te houden aan de inmiddels naar Saoedi-Arabië uitgeweken spits, die daardoor zijn krankzinnige cijfers nog verder kan verfraaien.

QUIZVRAAG: Welke Zweed werd ooit (mede)topscorer op een EK-eindronde?

Antwoord quizvraag maandag: Spanje

Topscorers aller tijden op het EK:

Speler Goals
Cristiano Ronaldo (Por) 14
Michel Platini (Fra) 9
Antoine Griezmann (Fra) 7
Alan Shearer (Eng) 7
Nuno Gomes (Por) 6
Thierry Henry (Fra) 6
Zlatan Ibrahimovic (Zwe) 6
Patrick Kluivert (Ned) 6
Romelu Lukaku (Bel) 6
Álvaro Morata (Spa) 6
Ruud van Nistelrooij (Ned) 6
Wayne Rooney (Eng) 6

Bestel de EK-special

Perfect voorbereid zijn op het EK in Duitsland? Bestel dan hier de EK-special van VI, met daarin onder meer de verwachte opstellingen van alle landen en een exclusief interview met bondscoach Ronald Koeman.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.