De experimentele voetbaltuin van Pep Guardiola
De kraker tussen Chelsea en Manchester City is woensdag een van de publiekstrekkers in de Premier League. VI's Süleyman Öztürk blikt vooruit op de 31ste speelronde.
Ergens afgelopen week moet de gedachte het hoofd van Pep Guardiola zijn binnengevlogen. Dat Jesús Navas best rechtsback kan spelen. Op die plek begon de Spanjaard zondagmiddag geheel onverwacht in de topper tegen Arsenal. De directe tegenstander in zijn zone: Alexis Sánchez. Het was een experiment dat na acht minuten voorbij had kunnen zijn. De gelegenheidsverdediger kreeg een gele kaart voor een tackle op kniehoogte op Nacho Monreal. Rood had niet misstaan. Een wissel waarschijnlijk ook niet om het risico op een rode kaart later te vermijden. Alleen risicomijding is geen woord dat in het voetbalwoordenboek van Guardiola voorkomt.
De opstelling van Manchester City had sowieso iets avant-gardistisch. Een uur voor het duel rolden de namen binnen en niemand had het voor elkaar gekregen om de poppetjes op de juiste plek te zetten. Het was dan ook tegen alle voetballogica in. Een aanvaller in de verdediging, een aanvallende middenvelder als controlerende middenvelder, een verdedigende middenvelder die af en toe rechtsback speelt niet als rechtsback maar gewoon als verdedigende middenvelder. Pep Guardiola dwingt iedereen om zich heen tot nadenken. Het maakt hem als trainer boeiend.
Tegen Arsenal dus begonnen zes spelers in de basis die je als pure aanvaller kunt typeren. De Catalaan begon met Sergio Agüero, Leroy Sané, Raheem Sterling, David Silva, Kevin de Bruyne en de al genoemde Jesús Navas in de achterhoede. De gedachte erachter was, zo bleek in de eerste minuten, om de linie van Arsenal uit elkaar te trekken zodat er grote ruimtes vrijkomen in het centrum. De eerste bal dwars door het hart van de Arsenal-defensie leverde geen goal op, bij de tweede poging rondde Sané een pass van Kevin de Bruyne perfect af. Het zien en het uitvoeren. Het is een combinatie van bewustwording en talent. Van trainen en van instinct.
Vijf competitiewedstrijden verloor Manchester City dit Premier League-seizoen. De eerste nederlaag kwam op White Hart Lane waar Tottenham Hotspur een toen nog ongeslagen Manchester City brutaal vastzette en het voetballen onmogelijk maakte. Ook uit bij Leicester City (4-2), Liverpool (1-0) en Everton (4-0) werd verloren. Als er een gemene deler is bij die verliespartijen dan deze: de ongekende risico's die Guardiola moedwillig neemt omdat hij radicaal voor een bepaalde manier van voetballen zorgt. De centrale verdedigers zijn kwetsbaar in het niemandsland waarin ze staan. Met zoveel ruimte in de rug kan één lange bal fataal zijn waardoor de organisatie vaak knullig overkomt. In die zin is het vaak alles of niets. Of zoals Guardiola dat zegt: 'Balls.'
Pep Guardiola says John Stones has "more balsch" 😂
— Freebets.co.uk (@freebetscouk) 20 maart 2017
(via @Sammy_Goal) pic.twitter.com/QN3mQcMMvv
De enige thuiswedstrijd in de Premier League verloor Manchester City tegen Chelsea. Begin december werd het 1-3 voor de Londenaren nadat zij in het laatste halfuur een 1-0 achterstand ombogen in zege. Agüero en Fernandinho pakten beiden in blessuretijd puur uit frustratie nog een rode kaart. Het was een deprimerende middag voor Guardiola. Een middag ook waarna opnieuw vraagtekens geplaatst konden worden bij zijn continue vernieuwingsdrift. Zeker toen het Champions League-duel met Celtic drie dagen later in 1-1 gelijkspel eindigde en City het weekeinde daarop kansloos ten onder ging bij Leicester City. Het onderliggende sentiment: wat wil jij, Pep Guardiola, ons nou helemaal duidelijk maken in het land waar het voetbal is uitgevonden?
Ik vermoed dat Pep Guardiola niets duidelijk wil maken. Zoals een kunstenaar denkt in lichte en donkere tinten, is voor hem de zoektocht naar ruimte op een voetbalveld de zin van het bestaan. Hij drukt zich uit in een voetbaltaal die hij ook zijn spelers eigen probeert te maken.
Tegen Chelsea treft hij een coach die al zijn gedachtes heeft proberen te vangen. Antonio Conte zal elke beweging en vorm kennen, rekening houden met bepaalde onverwachte aanpassingen en toch kan hij worden verrast door een idee uit de experimentele voetbaltuin van Pep Guardiola.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login