De Feyenoord-tijd van Jerzy Dudek in vijf momenten

Reacties

Jerzy Dudek blaast maandag 47 kaarsjes uit. De Poolse doelman stond vier seizoenen onder de lat bij Feyenoord, maakte daarna furore bij Liverpool en was stand-in van Iker Casillas bij Real Madrid. Ter ere van zijn verjaardag kijken we terug op vijf momenten uit zijn Feyenoord-periode, tussen 1996 en 2001 en met een toetje in 2017.

De Feyenoord-tijd van Jerzy Dudek in vijf momenten
© Pro Shots

De stunt tegen Juventus

Na een jaar klaargestoomd te zijn nam Dudek in het seizoen 1997/98 het stokje bij Feyenoord over van Ed de Goeij, die naar Chelsea was vertrokken. Na een wat onwennig begin kreeg Dudek de smaak te pakken in De Kuip. Waar Juventus in de groepsfase van de Champions League thuis nog met 5-1 te sterk was, stuntte Feyenoord later door in Rotterdam met 2-0 te winnen terwijl het zelf al uitgeschakeld was. 'Ik was pas net begonnen bij Feyenoord, had niet veel ervaring en toen stonden we tegen een Juventus met Zinedine Zidane', blikte Dudek eerder terug in gesprek met FourFourTwo. 'Niemand gaf ons een kans voor die thuiswedstrijd, maar we flikten het wel. Ik herpakte mezelf met een paar reddingen. Dat was voor mij een signaal voor wat me allemaal nog te wachten stond in de Champions League.'

De titel

Dudek was er ook bij toen Feyenoord in 1999 de landstitel pakte. De Rotterdammers eindigden uiteindelijk op tachtig punten, vijftien meer dan nummer twee Willem II. De kampioenswedstrijd van 25 april 1999 tegen NAC Breda was niet de mooiste van het seizoen, maar daar maalde eigenlijk niemand om. De hekkensluiter van de Eredivisie liet Dudek twee keer vissen en Julio Ricardo Cruz en Jon Dahl Tomasson scoorden voor Feyenoord, dat aan het 2-2 gelijkspel genoeg had om zeker te zijn van het kampioenschap. De ploeg van trainer Leo Beenhakker was het voor het eerst sinds 1993 weer gelukt om de beste van Nederland te zijn, met Dudek in het doel.

De Gouden Schoen

Een seizoen na het kampioensjaar deed Dudek het zó goed bij Feyenoord dat het hem de Gouden Schoen opleverde. De Pool werd daarmee de eerste buitenlandse speler die de prijs in ontvangst mocht nemen en is tot op heden ook de laatste keeper die het voor elkaar kreeg. Eerder gingen Edwin van der Sar, Ed de Goey en Piet Schrijvers hem voor. Ruim een jaar later verdiende hij, nadat een overgang naar Arsenal afketste, een transfer naar Liverpool. Daar was hij vier seizoenen eerste doelman en won hij in 2005 de Champions League. Tussen 2007 en 2011 was Dudek actief voor Real Madrid.

De beste van de wereld

Dudek is zelfs een keer uitgeroepen tot de beste keeper van de wereld. Door de digitale bezoekers van VI weliswaar, toen nog VI Planet geheten:

Jurek Dudek is de beste keeper ter wereld. Dat is althans de mening van de bezoekers van VI Planet. De Feyenoord-doelman kreeg met 43 procent de voorkeur boven Edwin van der Sar. De doelman van Juventus kreeg 28 procent van de stemmen. Dudek is bij Feyenoord ook de onbetwiste nummer één. De Poolse keeper miste sinds zijn debuut in het seizoen 1997/98 geen competitiewedstrijd meer onder de Rotterdamse lat. Het goede optreden van Dudek is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Topclubs in Europa hebben interesse getoond. Barcelona en Arsenal, die beiden met keepersproblemen kampen, worden in dit kader veelvuldig genoemd.

Uitslag:
1. Jurek Dudek 43 %
2. Edwin van der Sar 28 %
3. Francesco Toldo 9 %
4. Fabien Barthez 8 %
5. Oliver Kahn 6 %
6. Claudio Taffarel 3 %
Totaal: 4649 stemmen

De uitreiking

Na zijn carrière keerde Dudek tot twee keer toe op een 'officieel' moment terug in De Kuip. Toen Feyenoord de eerste titel sinds 1999 pakte, in 2017 in de wedstrijd tegen Heracles Almelo, mocht Dudek de schaal uitreiken. Daar was de Pool aangenaam door verrast. 'Ik dacht dat het een grapje was. Maar het was geen grapje. Ik was verbaasd. Wel zeer positief natuurlijk. Het is een grote eer', zei Dudek tegenover FOX Sports. De oud-doelman was ook een beetje jaloers op Dirk Kuijt. 'Hij kwam terug naar Feyenoord met de bedoeling om kampioen te worden, en dat gebeurt. Dat is echt heel mooi.' Een jaar later keepte Dudek nog één keer in De Kuip, tijdens de testimonial voor Kuijt. 'Ik draag Feyenoord voor altijd mee in mijn hart', zei de Pool toen tegen het clubkanaal van de Rotterdammers.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.