De Franse architect achter het Georgische succes: 'Kijk nog niet op sociale media'

Reacties

Willy Sagnol beleeft momenteel ongetwijfeld het grootste succes uit zijn trainerscarrière als bondscoach van Georgië. Zijn ploeg stootte afgelopen woensdag met een 2-0 zege op grootmacht Portugal door naar de achtste finales van het EK. Daar blijft Sagnol koeltjes onder, ook met de wedstrijd tegen Spanje in het vooruitzicht.

De Franse architect achter het Georgische succes: 'Kijk nog niet op sociale media'
© Pro Shots
Spanje
Spanje
4 - 1
Georgië
Georgië

Khvicha Kvaratskhelia, Georges Mikautadze en doelman Giorgi Mamardashvili: allemaal zijn ze geroemd voor hun prestaties bij Georgië op dit EK. En terecht. Zo is voormalig Ajax-speler Mikautadze met drie goals zelfs topscorer van het toernooi. Maar aan de basis van het Georgische succes staat de Franse trainer Sagnol, eerder trainer van onder anderen Bordeaux en de Onder -21 van Frankrijk.

Onder Sagnol boekte Georgië woensdag tegen Portugal de eerste EK-zege ooit. Het leverde niet alleen een plekje in de volgende ronde op voor Georgië, maar ook een slapeloze nacht voor Sagnol. 'Ik heb gemengde gevoelens, maar voldoening voert de boventoon', zei de Fransman in gesprek met krant L'Équipe.  'We geven een heel goed beeld van het Georgische voetbal en Georgië. Wanneer je beseft waar we zijn begonnen, is het een grote eer dat we hier überhaupt zijn. We realiseren ons hoe ver we zijn gekomen, beetje bij beetje.'

De zege op Portugal zorgde ook voor een volksfeest in hoofdstad Tbilisi, inclusief geweldige beelden op sociale media. Daar krijgt Sagnol niet al teveel van mee. 'Zij (de spelers, red.) volgen het op sociale media', vertelde Sagnol. 'Ik kijk nog niet op sociale media', verklaarde de bondscoach. Sagnol houdt zijn concentratie liever op het toernooi zelf. 'Er is een wedstrijd tegen Spanje om ons op voor te bereiden. Ik heb nog geen minuut voor mezelf gehad', liet hij donderdag optekenen.

Georgië heeft weinig goede herinneringen aan duels met Spanje. In de EK-kwalificatie verloor de ploeg van Sagnol zowel uit als thuis van de Spanjaarden. De wedstrijd in Tbilisi eindigde in liefst 1-7. 'Er zal zich een muur voor ons optrekken', begon Sagnol over zijn aanstaande tegenstander. 'Net als aan het begin van het EK hebben we niets te verliezen. Mijn spelers zijn nog steeds moe. We hebben maar vier dagen om te herstellen tot zondag, twee minder dan de Spanjaarden. We zijn maar Georgië', besloot hij.

VI's Rob Aarts schreef eerder al over EK-debutant Georgië:

Alles over het EK

Tijdens het EK bundelen we het laatste EK- en Oranje-nieuws op onze EK 2024-pagina. Alle wedstrijden zijn hier te vinden.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.