De ineenstorting van AC Milan lijkt onomkeerbaar

Reacties

De negentiende speelronde van de Serie A staat in het teken van een clash tussen twee topclubs in crisis: AS Roma - AC Milan. VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit.

De ineenstorting van AC Milan lijkt onomkeerbaar

De laatste keer dat er aanleiding was om een positief verhaal te schrijven over AC Milan, is al bijna een half decennium geleden. Milan is een van de grootste clubs van de afgelopen 25 jaar, maar wankelt tegenwoordig van crisis naar crisis. Een handvol trainerswisselingen, tientallen aankopen: helemaal niets lijkt de teloorgang van een van de roemruchtste clubs ter wereld tegen te kunnen gaan.

Gek is dat niet. Het voetballandschap is enorm veranderd, maar Milan leeft nog steeds in het verleden. Aan beleid heeft Milan nooit gedaan, want alle problemen werden altijd opgelost met een cheque van Silvio Berlusconi. Als de trainer een aankoop wilde, kreeg hij een aankoop. Heel soms brak er op goed geluk ook nog weleens een jeugdspeler door. Aan zoiets geks als langetermijnvisie en toekomstplanning deden ze in elk geval niet bij Milan. Dat was iets voor clubs zonder geld.

Vergeleken met de Europese top is Milan tegenwoordig een arme club, maar die realiteit dringt op de rood-zwarte burelen maar niet door. Milan weigert de oorzaak van zijn eigen aftakeling te erkennen en draagt daardoor bij aan zijn eigen ondergang. Als er een probleem is, wordt er nog steeds als eerste naar de transfermarkt of de poule beschikbare trainers gekeken. Nooit wordt er verder gedacht dan de waan van de dag. Alsof je een chronische ziekte probeert te genezen met een pleister.

Sinisa Mihajlovic is bij AC Milan niet te benijden.
Sinisa Mihajlovic is bij AC Milan niet te benijden.

Deze maand dreigt het hele circus weer van voor af aan te beginnen. De een half jaar geleden aangestelde Sinisa Mihajlovic moet vrezen voor zijn baan. Tegelijkertijd is de club volop in de weer op de transfermarkt. Spelers zonder wedstrijdritme, vorm en vertrouwen zijn de spelers aan wie Milan gelinkt wordt. Denk aan de categorie Marouane Fellaini, Branislav Ivanovic en de al aangetrokken Kevin-Prince Boateng. Vergane glorie zoekt vergane glorie.

De dominante rol van eigenaar Silvio Berlusconi is ook al niet bevorderlijk. Zijn vorig jaar verschenen autobiografie bevestigde wat iedereen al jaren vermoedde: de trainer van Milan is niet onafhankelijk. Op vrij gênante wijze wordt omschreven hoe het gezag van Filippo Inzaghi werd ondermijnd door de drievoudig premier van Italië.

Silvio Berlusconi maakt de trip van zijn landgoed in Arcore naar Milanello graag per helikopter.
Silvio Berlusconi maakt de trip van zijn landgoed in Arcore naar Milanello graag per helikopter.

Elke vrijdag moest Inzaghi na de training in een kamer op Milanello op audientie komen bij Berlusconi. De preses vroeg dan naar Inzaghi's tactiek voor dat weekend. Nadat de trainer had ontvouwd hoe hij de aanstaande tegenstander wilde gaan bestrijden, glimlachte Berlusconi innemend. Daarna veegde hij in een paar volzinnen de vloer aan met Inzaghi's plannen en bracht hij enkele 'adviezen' uit. 'De trainer bepaalt uiteindelijk wie er speelt hoor, hoor', zei Berlusconi na zo'n ontmoeting tegen zijn biograaf. De goede verstaander wist wel beter.

Een ander fragment is nog sprekender. Het beschrijft een door Berlusconi bijgewoonde teambespreking. Middenin de toespraak van Inzaghi neemt Berlusconi het woord over. Hij vindt dat Inzaghi te weinig passie uitstraalt richting zijn spelers en doet voor op welke toonhoogte hij zou moeten spreken en op welke woorden hij de klemtoon zou moeten leggen. 'En nu jij', zegt Berlusconi ten overstaan van de voltallige selectie. Met frisse tegenzin herhaalt Inzaghi de speech zoals hij die van Berlusconi moet geven. En daarna nog een keer, en daarna nog een keer, en daarna nóg een keer tot het in de ogen van de baas helemaal goed is. De sfeer maakt duidelijk: dit is geen goedbedoeld advies, maar een vooropgezet toneelstuk om te laten zien wie de baas is.

Silvio Berlusconi legt het nog één keer uit.
Silvio Berlusconi legt het nog één keer uit.

Het trainerschap van Milan is geen pretje. Dat heeft Inzaghi wel gemerkt, evenals zijn voorganger Clarence Seedorf en opvolger Sinisa Mihajlovic. Zonder langetermijnvisie en met een zeer dominante Berlusconi valt er bij Milan nauwelijks te werken, laat staan bouwen. Berlusconi maakte van Milan na de overname in 1986 een van de grootste clubs ter wereld, maar is de laatste jaren een catalysator van de ineenstorting.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.