De onvermijdelijke breuk tussen Go Ahead en De Koning
Het ontslag van Hans de Koning bij Go Ahead Eagles kwam in Deventer niet als een grote verrassing. Het borrelde al maanden in de Koekstad.
Zondagmiddag, teleurgestelde gezichten in De Adelaarshorst. Go Ahead had op eigen veld verloren van aartsrivaal PEC Zwolle (1-3). Na afloop ging het uiteraard over het hoe en waarom van deze nederlaag, maar gezien de stand op de ranglijst en het resterende programma ging het ook over de positie van de trainer. Dat was logisch. Als de Eredivisionist nog iets van een schokeffect wilde creëren, moest het deze week gebeuren. Met een interlandweekend voor de boeg zou een eventuele nieuwe coach dan namelijk anderhalve week de tijd hebben om met de selectie te werken aan een plan om directe degradatie te ontlopen en in elk geval de play-offs te halen.
Go Ahead Eagles zat in een spagaat. De vraag was namelijk of het zinvol was De Koning nu nog weg te sturen. Uiteraard kan de oefenmeester verantwoordelijk worden gesteld voor de povere resultaten, maar garanties dat het met een ander voor de groep beter gaat, zijn er simpelweg niet. De kwaliteiten van de spelersgroep worden er niet ineens beter door.
Daarnaast heeft de clubleiding er in de winterstop voor gekozen de trainer te laten zitten en de selectie te versterken. En tot slot is er nog de gunfactor die De Koning ontegenzeggelijk heeft. De Rotterdammer is een aimabel mens en bovendien verantwoordelijk voor de promotie van vorig seizoen. Ook dat zijn ze in Deventer niet vergeten.
Woensdagochtend volgde dan toch het nieuws. De Koning op non-actief. En wie de achtergronden in Deventer kent, kan daar onmogelijk door verrast zijn.
Selectie
Aan het eind van vorig seizoen werd Dennis Bekking aangesteld als technisch manager van Go Ahead Eagles. De Deventenaar werd weggeplukt bij FC Twente, waar hij hoofd opleiding was. Een van de eerste beslissingen onder de verantwoordelijkheid van Bekking was het besluit door te gaan met De Koning. Die werd eigenlijk voor hem – en toch op basis van sentiment – genomen door de prestaties van de oefenmeester. In Deventer waren er twijfels over De Koning, maar de man die Deventer Eredivisie-voetbal gaf, verdiende het mee te promoveren.
Om de kans op handhaving te vergroten, moest er een kwalitatief sterke selectie komen. Daar ging het al mis in Deventer. Direct na het openen van de transferperiode haalde de club Kevin Brands, Joey Suk, Henrik Ojamaa, Sam Hendriks en Sander Fischer. Niet technisch manager Dennis Bekking wilde een aantal van deze spelers graag halen, maar de trainer of anderen binnen de club. Bekking had bij ernstige twijfel over bepaalde voetballers natuurlijk zijn veto moeten uitspreken. Maar hij vond het niet gepast al direct na zijn aanstelling tegen de pas aangestelde en succesvolle De Koning in te gaan. Van deze spelers is Brands alweer weg en alleen Fischer een basisspeler.
Het zorgde ervoor dat Bekking zichzelf bij het sluiten van de markt moest corrigeren, omdat er op Eredivisie-niveau een kwalitatief onervaren selectie stond, waarvan een groot deel van de spelers enkel goed had gepresteerd in de Jupiler League. De selectie werd aangevuld met Sinan Bytyqi, Rochdi Achenteh, Sébastien Locigno, Marcel Ritzmaier en Jarchinio Antonia.
Bijna ontslagen
Ondertussen kwamen de verhoudingen in Deventer verder op scherp te staan. Bekking was niet de enige die zo nu en dan openlijk twijfelde aan de tactische keuzes van de Koning. Maar wie De Koning aansprak op tactische zaken, kreeg een geagiteerde trainer tegenover zich. Zo ondervonden Bekking en ook enkele spelers. Ieder heeft zijn rol, vond de trainer die van mening was dat de selectie simpelweg lang kwaliteit heeft ontbeerd.
De Koning was boos op voorzitter Edwin Lugt, die in VI voor de kerst aangaf dat er cruciale weken aankwamen en dat een aantal zaken goed door de clubleiding zou worden gemonitord. De verhouding tussen de trainer en de technisch manager raakte meer en meer vertroebeld, het DNA van de ervaren voetbaltrainer en het nieuwe denken van de technisch manager leken niet te matchen en binnen de clubleiding werd serieus gesproken over een ontslag van De Koning.
Gezien de belangen en de resultaten logisch, zoals het ook logisch is dat de club het niet deed. Het zou namelijk de derde ontslagen trainer in drie jaar zijn en garanties dat het met een ander voor de groep beter zou gaan, waren er niet. De clubleiding koos ervoor de rust te bewaren en een goed en stevig gesprek tussen De Koning en Bekking, waar voorzitter Edwin Lugt en rvc-lid Adrie Steenbergen ook bij waren, klaarde de lucht. De uitkomst: De Koning stelde zich meer open voor tactische discussie en Bekking bemoeide zich niet meer continu met de keuzes van de trainer.
Verder besloot de clubleiding de selectie in de winter nog één keer een kwaliteitsinjectie te geven. Elvis Manu, Daniel Crowley en Pedro Chirivella werden aangetrokken. Heel even leek het te werken: Go Ahead won bij NEC (1-2) en was een week later te sterk voor ADO Den Haag (3-1). Vervolgens ging het mis en bleek eens te meer hoe wankel het vertrouwen in Deventer was. In de laatste vijf wedstrijden werd één punt gepakt. De nederlaag tegen PEC Zwolle was de druppel.
Opvolger
Met nog zeven wedstrijden te spelen heeft Go Ahead Eagles maar één opdracht: minimaal één ploeg onder zich houden. Het verschil met nummer zeventien ADO Den Haag bedraagt maar twee punten, dus het is verre van een mission impossible. De vraag is nu alleen: wie gaat Go Ahead erin houden?
Eigenlijk heeft de club twee opties. Of het probeert het intern op te lossen en zet voorlopig assistent Harry Decheiver voor de groep óf het kiest voor een trainer die nog één keer de kussens komt opschudden. In dat laatste geval zou Robert Maaskant de meest aannemelijke kandidaat zijn. Hij heeft een verleden als trainer in Deventer én kan met zijn kenmerkende manier van leidinggeven misschien iets teweeg brengen in de laatste weken.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login