De volgende stap van Dessers: het Bas Dost-effect of de nieuwe Glynor Plet?

Reacties

Na één seizoen vertrekt Cyriel Dessers alweer bij Heracles Almelo. Vijftien doelpunten in 26 duels waren genoeg voor een miljoenentransfer naar RC Genk. De laatste jaren weten de Heraclieden steeds vaker spelers voor miljoenen van de hand te doen. Maar lang niet iedereen slaagt ook buiten het Erve Asito.

De volgende stap van Dessers: het Bas Dost-effect of de nieuwe Glynor Plet?
© Pro Shots

Heracles is meer dan eens een springplank gebleken voor talentvolle voetballers. Scouts verdringen zich tweewekelijks bij de eigengereide club waar aanvallend en attractief voetbal voorop staat. En niet zonder reden: wie goed presteert op het Almelose kunstgras staat doorgaans ook buiten Overijssel zijn mannetje. Althans, dat is de algemene gedachte. Want Bas Dost, Wout Weghorst en Robin Gosens waren hun transfersom meer dan waard. Wie echter wat dieper op de Almelose verkopen ingaat, merkt op dat lang niet elke uitgaande transfer een succes blijkt.

2010/11: Het Bas Dost-effect
Het is een aardig prijskaartje, de ruim 2,5 miljoen euro die SC Heerenveen neerlegt voor Bas Dost. De spits uit Deventer was het seizoen daarvoor veertien keer trefzeker in 34 duels. In Friesland maakt Dost er in zijn eerste jaar dertien. Mede omdat zijn verstandhouding met trainer Ron Jans niet optimaal is, besluit de club good old Gerald Sibon terug te halen. Hij wordt een mentor van de selfmade spits. In zijn tweede Friese seizoen komt Dost helemaal los. Hij scoort 32 keer in 34 duels en verdient een droomtransfer naar VfL Wolfsburg. Heerenveen maakt een kleine vijf miljoen euro winst. Dost groeit vervolgens uit tot international en scoort voor Sporting Portugal én Eintracht Frankfurt.

© Pro Shots

2011/12: Plet-niet
De opvolger van Dost in Almelo heet Glynor Plet. Hij scoort tien keer in negentien duels en verdient een transfer naar FC Twente. De Tukkers betalen een slordige anderhalf miljoen euro maar zien dat geld snel verdampen. Plet levert niet en krijgt al snel het stempel miskoop. Later zwerft de spits door Europa, nu speelt hij voor SC Telstar. Het is voor Genk te hopen dat Dessers geen gevalletje Plet blijkt.

2012/13: 'Willie is een Heraclied'
De daaropvolgende zomer is een pijnlijke voor de Heracles-fans. Twee publiekslievelingen nemen afscheid. Samuel Armenteros vertrekt naar Anderlecht en Willie Overtoom kiest voor AZ. Samen leveren ze nog een slordige acht ton op. Jaren later kunnen we stellen dat beiden buiten het Erve Asito niet zijn geslaagd. Armenteros kwam in België niet verder dan vijf wedstrijden en kwam via Feyenoord, Willem II en Qarabag opnieuw bij Heracles uit. Inmiddels is hij actief in de Serie B. In Alkmaar hebben ze nooit kunnen genieten van 'Heraclied' Overtoom. Zijn carrière ging als een nachtkaars uit.

2013/14: Kunstgrasvoetballer Duarte
In het seizoen 2013/14 mocht de penningmeester van Heracles zich in de handen wrijven. Ajax maakte drie miljoen euro over voor Lerin Duarte. Een paar jaar later speelde de kleine middenvelder gewoon weer in Almelo. Een gevalletje te klein voor het tafellaken, te groot voor het servet. In Amsterdam kreeg Duarte het stempel een typische kunstgrasvoetballer te zijn. Misschien wel niet eens zo'n gekke gedachte.

2015/16: Linssen én Tannane
Na een zomer zonder transfers pakte Heracles Almelo in het seizoen 2015/16 meer dan drie miljoen euro door Bryan Linssen (FC Groningen) en Oussama Tannane (Saint-Étienne) te verkopen. Eerstgenoemde maakte naam in Het Hoge Noorden en werd met winst verkocht aan Vitesse. Tannane begon goed in Frankrijk, maar kwam mede door blessureleed en ruzie met trainers, meermaals op een zijspoor terecht. In zijn laatste verhuurperiode – bij Vitesse – liet hij zien waarom Saint-Étienne destijds de buidel trok.

© Pro Shots

2016/17: Liever Gladon dan Weghorst
Vijf miljoen euro verdiende Heracles Almelo dit seizoen. Het was een voorlopig clubrecord. De grootste verkoop was echter niet Wout Weghorst, maar Paul Gladon. Wolverhampton Wanderers legde twee miljoen euro neer voor de bonkige spits. In ruil daarvoor speelde de spits uit Hoofddorp 96 minuten. Dat was overigens nog niet alles: Gladon had een riante bonusregeling in zijn contract opgenomen. Dus toen Wolverhampton promoveerde naar de Premier League, was het kassa voor de spits. Een spits die zijn gewicht in goud waard was, was Weghorst. AZ betaalde een half miljoen minder dan Wolverhampton voor Gladon had betaald. In twee seizoenen maakte de aanvaller uit Borne er 31. De anderhalf miljoen die was betaald, leverde in 2018 ruim tien miljoen euro op toen Wolfsburg aanklopte. Dat is nog eens zaken doen. Overigens had AZ niet met alle Heracles-aankopen evenveel succes: Iliass Bel Hassani, die voor ruim een miljoen euro overkwam, slaagde niet in Alkmaar.

2017/18: Robin Gosens, een koopje
Kan je twee keer verdienen aan een speler? Ja, dat kan. De teruggekeerde Armenteros ging voor om en nabij twee miljoen euro richting het Italiaanse Benevento. Met pijn in het hart nam Heracles ook afscheid van Justin Hoogma, die een meerjarig contract tekende bij 1899 Hoffenheim. Hij verlengde afgelopen week zijn contract en wordt ook komend seizoen verhuurd aan FC Utrecht. De jeugdinternational heeft alle potentie om uiteindelijk te slagen. Aanvoerder Joey Pelupessy ging voor een half miljoen euro naar Sheffield Wednesday. De transfer die het minste aandacht genereerde bleek uiteindelijk de grootste: de Duitse back Robin Gosens vertrok voor negenhonderdduizend euro naar Atalanta Bergamo. Van Heracles naar de Serie A. Een reuzenstap maar de oud-speler van FC Dordrecht bewees het aan te kunnen. Inmiddels staat hij op het punt een toptransfer te maken én international te worden. Een koopje.

2018/19: Lieveling van Arne Slot
Een kilometervreter. Een stofzuiger op het middenveld met een fijne traptechniek. Arne Slot was als trainer van SC Cambuur lovend over Jamiro Monteiro. De kleine middenvelder werd dan ook in verband gebracht met AZ maar vertrok naar FC Metz. Het leverde Heracles drie miljoen euro op. In de Ligue 2 kwam Monteiro niet verder dan twee wedstrijden. Monteiro werd verhuurd aan Philadelphia, dat hem uiteindelijk voor 1,8 miljoen euro definitief overnam. Schade; 1,2 miljoen euro.

© Pro Shots

2019/20: Clubrecord verpulverd
Het was oud-voorzitter Jan Smit die de transfer van Brandley Kuwas verklapte. Na afloop van een thuiswedstrijd feliciteerde hij in de mixed-zone de aanvaller met zijn transfer naar Al-Nasr. Heracles hield er ruim twee miljoen euro aan over. Het was de zomer waarin trainer Frank Wormuth zijn complete aanvalslinie zag vertrekken. Kristoffer Peterson vertrok naar Swansea City (een half miljoen euro) en topscorer Adrián Dalmau naar FC Utrecht (acht ton). Van de drie beleefde Kuwas het beste seizoen. Peterson kwam in Engeland weinig aan spelen toe en liet zich alweer verhuren aan FC Utrecht. Dalmau miste de voorbereiding, was veelal geblesseerd en kon zich daardoor nauwelijks laten zien in Galgenwaard. Hij moet komend seizoen laten zien geen miskoop te zijn.

De absolute toptransfer was echter een linksback. Afgelopen winter vertrok Lennart Czyborra naar Atalanta Bergamo. Heracles heeft de transfersom nimmer bekendgemaakt, maar het zou gaan om zo'n 4,5 miljoen euro. Een clubrecord. De 21-jarige Duitser heeft zijn officiële debuut mede door de coronacrisis nog altijd niet gemaakt. Hij krijgt tijd om te wennen en moet er staan als Gosens deze zomer zijn droomtransfer maakt. Pas dan blijkt of de Duitse jeugdinternational zijn transfersom waard is.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Heracles Almelo
Meer over Heracles Almelo
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.