Deadline Day-klapper Bergwijn een van grootste zomerdeals in Eredivisie

Reacties

Met de transfer van Steven Bergwijn naar Al-Ittihad heeft Ajax deze zomer toch nog een miljoenenklapper te pakken. De overgang van de 26-jarige aanvaller naar Saoedi-Arabië komt bij de duurste uitgaande deals van deze zomer in de Eredivisie.

Deadline Day-klapper Bergwijn een van grootste zomerdeals in Eredivisie
© Pro Shots

En dat geld is zeer welkom in Amsterdam. Technisch directeur Alex Kroes maakte er geen geheim van dat Ajax vanwege de financiële situatie spelers moest verkopen, maar tot Deadline Day kwamen er alleen serieuze bedragen binnen voor Francisco Conceição (voor tien miljoen euro naar FC Porto) en Georges Mikautadze (voor dertien miljoen euro naar Olympique Lyon). Bergwijn levert in zijn eentje nu bijna evenveel op als die transfers.

Ajax meldde maandagavond dat het meer dan 21 miljoen euro ontvangt voor de voormalige recordaankoop, die in 2022 voor ruim 31 miljoen euro overkwam van Tottenham Hotspur. Alleen Feyenoord incasseerde deze zomer tot nu toe dergelijke bedragen voor zijn spelers. Mats Wieffer ging voor meer dan dertig miljoen euro naar Brighton & Hove Albion. De deal met RB Leipzig over Lutsharel Geertruida leverde ruim twintig miljoen op.

Het zijn in vergelijking met de recordtransfers van Ajax uit de voorbije jaren geen spectaculaire bedragen. Bergwijn komt met zijn transfer naar Al-Ittihad nog net in de topwintig tussen spelers als Calvin Bassey, Sergiño Dest en Kasper Dolberg. Deze zomer bleven transfers van Frenkie de Jong-achtige proportie uit. Alleen in Alkmaar rinkelde de kassa ook behoorlijk voor Vangelis Pavlidis, die voor circa achttien miljoen naar Benfica ging.

Aan de inkomende kant hield Ajax zich koest. Het telde alleen een bescheiden transfersom neer voor Wout Weghorst. PSV, en in mindere mate Feyenoord, zorgden voor het financiële geweld aan inkomende kant. Malik Tillman en Ryan Flamingo kwamen voor respectievelijk twaalf en negen miljoen euro naar PSV, terwijl Feyenoord op de slotdag zo'n acht miljoen euro neertelde voor de Zuid-Koreaanse middenvelder In-Beom Hwang.

Skov Olsen
Daar had nog een echte klapper bij kunnen komen, als Feyenoord met Club Brugge zaken had kunnen doen. De Belgische topclub wilde Andreas Skov Olsen echter niet laten gaan. Daardoor bleven recordtransfers op Deadline Day uit, al kwam het bedrag dat Feyenoord voor Hwang betaalde aan Rode Ster Belgrado wel in de buurt van het clubrecord. PSV bleef daar met de transfersom voor Tillmann enkele miljoenen van verwijderd.

Waarom de transfer van Assane Diao is afgeketst: 'Feyenoord heeft gegokt en verloren'
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer S. Bergwijn
Meer over S. Bergwijn
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.