Debutanten maken indruk bij Jong Ajax: 'Daar zijn we wel gek op'

Jong Ajax-trainer Frank Peereboom is enthousiast over de kwaliteiten van Don-Angelo Konadu en Jan Faberski. De twee achttienjarige aanvallers debuteerden maandagavond in het beloftenelftal in het Keuken Kampioen Divisie-duel met Jong PSV, waar teleurstelling overheerste door de late gelijkmaker.

Jong PSV
Jong PSV
2 - 2
Jong Ajax
Jong Ajax

Door een rake kopbal van Ahmetcan Kaplan in de extra tijd hield Jong Ajax toch nog een punt over aan die wedstrijd (2-2), nadat Couhaib Driouech even daarvoor de winnende treffer leek te hebben gemaakt uit een strafschop. Bij Jong PSV deden meer spelers uit de A-selectie mee, maar met talenten als Konadu en Faberski bood Jong Ajax goed weerstand en kreeg het genoeg kansen om vaker te scoren. Peereboom zag dat het voorin af en toe ontbrak aan scherpte, maar was wel blij met hoe zijn ploeg tot de laatste minuut op de gelijkmaker bleef jagen en noemde de 2-2 terecht.

De trainer was in het bijzonder te spreken over het spel van de Poolse rechtsbuiten Faberski en was tevreden over hoe hij zich manifesteerde op een hoger niveau. 'Dat is een leuke, enthousiaste jongen die heel frivool kan spelen. Ik had hem vorig jaar in de laatste fase van het seizoen ook bij Onder-18, daar maakte hij het verschil. Dat is ook de reden dat hij al doorgeschoven is naar Jong Ajax', zei Peereboom na afloop bij ESPN. 'Hij is heel behendig, heeft een enorme goede drive, goede techniek, diepte en een individuele actie. Dus daar zijn we wel gek op bij Ajax.'

Ook de achttienjarige Konadu speelde in de spits een goede wedstrijd bij zijn debuut in de KKD, vond Peereboom. 'Normaal schiet hij de penalty's er altijd in, nu mist hij een keer', doelde de coach op de gemiste strafschop in de 73ste minuut (foto). 'Dat is vervelend voor hem, daar baalt hij van. Maar verder was hij als aanspeelpunt dynamisch in de wisselwerking met Rijkhoff. Alleen jammer dat ze zichzelf tekort deden met iets te weinig doelpunten. Maar ook hij heeft laten zien dat hij het betaald voetbal aankan. Laat dit een mooie opstap zijn voor hem om er meer uit te halen.'

Groenendijk
Jong PSV-trainer Fons Groenendijk was niet blij met hoe zijn ploeg de gelijkmaker weggaf. 'Dat vind ik echt onnodig, uit een corner. Dan moet je meedogenloos, met het mes tussen je tanden, verdedigen. Vorig jaar gebeurde dit ook vaak bij Jong PSV in de laatste minuut, is mij verteld. Dat mag gewoon niet, punt. Je kan niet zomaar iemand laten koppen. Dat is wel echt iets wat er uit moet, want dit potje moet je gewoon winnen met 2-1. Dan kun je misschien zeggen dat Ajax ook de nodige kansen heeft gehad, maar wij hadden hem ook eerder kunnen beslissen. En dan krijg hem nog vol op je kin.'