Derby d'Italia is prooi voor Juve, knappe comeback Lazio

Dankzij treffers van Fabio Quagliarella en Alessandro Matri heeft koploper Juventus de topper op bezoek bij Internazionale gewonnen. De achtervolgers liepen bijna allemaal puntenverlies op.

Internazionale - Juventus 1-2De wedstrijd was nog geen vier minuten oud of Juventus kwam al op voorsprong. Quagliarella haalde van zo'n twintig meter uit en Inter-doelman Samir Handanovic kon alleen maar toekijken hoe het schot tegen de netten vloog. Niet veel later kreeg Leonardo Bonucci uit een counter kans op een tweede treffer namens Juve, maar de verdediger mikte over het doel van Handanovic.

Daarna was het de beurt aan de thuisploeg, die de Derby d'Italia begin november in Turijn nog met 3-1 had gewonnen. Doelman Gianluigi Buffon kon een van richting veranderd schot van Antonio Cassano net naast tikken en uit de hoekschop die daarop volgde was Rodrigo Palacio met een kopbal dicht bij de gelijkmaker.

Toch waren het de bezoekers die de meeste indruk maakten. Nog voor rust kregen Matri, Arturo Vidal en Andrea Pirlo mogelijkheden, maar Inter kwam goed weg. In de 54ste minuut kwamen de Nerazzurri vanuit het niets op gelijke hoogte. Na een lepe steekpass van Cassano kwam Palacio alleen voor Buffon, die eenvoudig werd verschalkt door de Argentijn (1-1).

Heel lang kon Inter echter niet genieten van de gelijkmaker, aangezien Juve na een uur opnieuw op voorsprong kwam. Simone Padoin kon net voor de achterlijn voorgeven op Matri, die volledig vrijstaand de 1-2 achter Handanovic wist in te tikken. Daarmee bleek de wedstrijd beslist in Milaan. In de slotfase kreeg Esteban Cambiasso (Inter) nog een rode kaart na een schandalige charge op Sebastian Giovinco.

Door de overwinning heeft Juventus nu 68 punten uit dertig wedstrijden. Dat zijn er liefst twaalf meer dan Napoli, dat zaterdagavond op bezoek gaat bij Torino. Internazionale blijft steken op 47 punten uit 29 duels, waarmee het de zevende plaats bezet in de Serie A. Cagliari - Fiorentina 2-1Fiorentina profiteerde niet van de nederlaag van Inter, een van de concurrenten voor een plek in de voorronde van de Champions League. De ploeg van trainer Vincenzo Montella ging onderuit op bezoek bij Cagliari, dat voor straf zonder toeschouwers speelde. Mauricio Pinilla was de grote man bij de Rossoblu. De Chileen nam in de eerste helft twee treffers voor zijn rekening. Juan Guillermo Cuadrado kon na rust nog wel wat terugdoen namens de bezoekers, maar dat bleek slechts de eretreffer. Mounir El Hamdaoui bleef de hele wedstrijd op de bank bij Fiorentina.

Palermo - AS Roma 2-0Ook AS Roma ging onderuit. Op Sicilië was hekkensluiter Palermo te sterk voor de Giallorossi dankzij het duo Josip Ilicic-Fabrizio Miccoli. In de 21ste minuut opende Ilicic de score op aangeven van Miccoli en veertien minuten later waren de rollen omgedraaid. Maarten Stekelenburg speelde de hele wedstrijd aan de kant van de bezoekers, maar kon een nederlaag dus niet voorkomen.

Lazio - Catania 2-1Lazio leek net als Fiorentina en AS Roma op weg naar een nederlaag, maar kreeg de helpende hand toegestoken van Nicola Legrottaglie. De verdediger van Catania tekende in de 79ste minuut met een eigen doelpunt voor de gelijkmaker, nadat Mariano Julio Izco de bezoekers vijf minuten na rust op voorsprong had gezet. Twee minuten na de 1-1 zorgde Antonio Candreva voor de overwinning van Lazio, door een strafschop binnen te schieten. Miroslav Klose maakte na maanden blessureleed zijn rentree bij de Romeinen.

Lazio klimt door de overwinning naar de vijfde plaats en heeft nog maar één punt achterstand op Fiorentina. AC Milan kan zaterdagavond door een zege bij Chievo de voorsprong op de club uit Florence vergroten naar zes punten, waarmee het een voorschot kan nemen op een plek in de Champions League-voorronde.

Overige uitslagenUdinese - Bologna 0-0Atalanta Bergamo - Sampdoria 0-0Parma - Pescara 3-0Genoa - Siena 2-2

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.