Deze 21 landen zijn zeker van deelname aan het EK in Duitsland

Reacties

De reguliere kwalificatiereeks zit erop. Hier zetten we op een rij welke teams zeker zijn van het eindtoernooi in Duitsland van komende zomer. Via de play-offs komen er nog drie tickets bij.

Deze 21 landen zijn zeker van deelname aan het EK in Duitsland
© Pro Shots

Kroatië

Kroatië is een stamgast op eindtoernooien en ook present in Duitsland. Van een leien dakje ging het deze keer niet. Het Balkanland moest in de aanloop naar de laatste week in deze cyclus hopen op een misstap van Wales. Die kwam er, waardoor Kroatië aan overwinningen op Letland en Armenië voldoende had voor een EK-ticket. Waardoor de voetballiefhebbers volgend jaar zomer kunnen genieten van Luka Modric, die normaal gesproken op 38-jarige leeftijd zijn laatste eindtoernooi gaat spelen. Feyenoorder Luka Ivanusec en Ajacieden Borna Sosa en Josip Sutalo hadden in het cruciale slotduel met Armenië (1-0) een basisplaats.

© Pro Shots

Italië

Italië is erbij in Duitsland, maar het moest van diep komen. De regerend kampioen stelde kwalificatie pas op de slotdag veilig. De Italianen mochten op bezoek bij Oekraïne niet verliezen en slaagden daar ternauwernood in. Beide landen finishten op veertien punten, maar Italië beschikt over een beter onderling resultaat. Dat betekent dat de Azzurri in de slipstream van groepswinnaar Engeland naar het EK gaan.

Slovenië

Voor Slovenië is deelname aan het EK absoluut geen vanzelfsprekendheid. Sterker nog, de Slovenen waren er alleen op EURO 2000 bij. Omdat Spanje in Amsterdam te sterk was en in Arnhem tegen Noorwegen gelijk werd gespeeld, eindigde dat avontuur na de groepsfase. Volgend jaar krijgt Slovenië een nieuwe kans. De ploeg van bondscoach Matjaz Kek schudde op de slotdag Kazachstan van zich af, eindigde als tweede achter Denemarken en gaat voor de tweede keer naar het EK. 

Tsjechië

Tsjechië is een bekend gezicht op het Europees kampioenschap. De Tsjechen waren er vanaf 1996 elke vier jaar bij en plaatsten zich voor de achtste keer voor de eindronde. In de laatste speelronde was het nog spannend, want bij een overwinning in Praag zou Moldavië (voor het eerst) naar het EK gaan. Zover liet Tsjechië het niet komen. De Tsjechen wonnen met 3-0 en finishten in Groep E achter Albanië als nummer twee.

Servië

De laatste keer dat Servië zich plaatste voor een Europees Kampioenschap was in 2000. Het land speelde destijds nog onder de naam Joegoslavië. Sindsdien plaatste Servië zich wel al drie keer voor een WK, maar kwalificatie voor het EK mislukte steeds. Mede dankzij twee zeges op directe concurrent Montenegro was een gelijkspel in het laatste duel met Bulgarije dit keer wel voldoende om er volgend jaar bij te zijn in Duitsland.

Zwitserland

Oerdegelijk, met dat woord kunnen de prestaties van Zwitserland in de kwalificatiecampagne wel worden samengevat. De Zwitsers verzekerden zich met een gelijkspel tegen Kosovo van een ticket voor het EK. Die remise in de negende speelronde was al de vijfde remise van de poulefase. Internazionale-doelman Yann Sommer, Manchester City-verdediger Manuel Akanji en Bayer Leverkusen-middenvelder Granit Xhaka zijn de dragende krachten in dit team.

© Pro Shots

Roemenië

Roemenië was er in 2016 voor het laatst bij op een eindtoernooi. Na het missen van de WK's in 2018 en 2022 en het vorige EK heeft een nieuwe generatie voor nieuwe hoop gezorgd. Roemenië bleef in Groep I onder meer Israël, Kosovo en Wit-Rusland voor en kwalificeerde zich vanuit deze poule samen met Zwitserland. Een uitgesproken sterspeler is er niet bij de Roemenen, die vooral defensief indruk hebben gemaakt.

Nederland

Even leek het Nederlands elftal het heel moeilijk te krijgen in Groep B. Frankrijk bleek simpelweg een maatje te groot voor het team van Ronald Koeman, dat met 4-0 en 1-2 verloor van de groepswinnaar. Met belangrijke zeges in de uitwedstrijden tegen Ierland en Griekenland werden in september en oktober echter grote stappen gezet richting deelname aan het toernooi in Duitsland. De klus werd geklaard in de thuiswedstrijd tegen de Ieren, die met 1-0 gewonnen werd door een goal van Wout Weghorst.

© Pro Shots

Denemarken

In Groep H greep Denemarken het eerste ticket door Slovenië en Kazachstan voor te blijven. De halvefinalist van twee jaar geleden is er daardoor ook in Duitsland bij. De huidige selectie van bondscoach Kasper Hjulmand kent veel bekende namen, met bijvoorbeeld Mohamed Daramy, Kasper Dolberg en Rasmus Kristensen. Denemarken won ooit een keer het EK, in 1992.

© Pro Shots

Albanië

Voor de tweede keer in de historie is Albanië erbij op een EK. In 2016 strandde het land in Frankrijk al in de groepsfase en volgend jaar zal Albanië het hoe dan ook beter willen doen. De plaatsing voor het toernooi was knap te noemen. In Groep E, met onder meer Tsjechië en Polen, verzekerden de Albanezen zich een wedstrijd voor het einde al van deelname aan het EK. Een gelijkspel tegen Moldavië was daarvoor genoeg.

© Pro Shots

Slowakije

Slowakije is er na de EK's van 2016 en 2020 opnieuw bij. Het wordt sinds de afscheiding van Tsjechië in 1993 het vierde grote toernooi. In 2010 maakte Slowakije al zijn debuut op het WK in Zuid-Afrika, waar Oranje in de achtste finale te sterk was. Met Dávid Hancko (Feyenoord) als vaste kracht eindigde de ploeg van bondscoach Francesco Calzona als tweede in Groep J achter Portugal. Met Robert Bozenik (ex-Feyenoord), Stanislav Lobotka (ex-Ajax) en Tomás Suslov (ex-FC Groningen) zitten er ook drie oude bekenden in de selectie.

© Pro Shots

Hongarije

Hongarije is er voor de derde keer op rij bij op het EK. In 2016 bereikte het land in Frankrijk de achtste finale en twee jaar geleden strandden de Hongaren in de groepsfase. Het land voorkwam in spannende ontknoping in Groep G door ternauwernood een punt te pakken tegen Bulgarije. Daardoor werd Montenegro op afstand gehouden. Dat land kan nog wel Servië voorbijstreven om het EK te halen.

© Pro Shots

Engeland

Niemand in Groep C kon Engeland stoppen. Ook Italië, dat de Engelsen tijdens het vorige EK nog de weg versperde naar de eindzege, niet. De Italianen gingen in eigen huis onderuit en stapten ook op Wembley met een nederlaag van het veld. Met twee doelpunten was Harry Kane andermaal de uitblinker aan Engelse zijde. Met nog twee wedstrijden te gaan is de ploeg van bondscoach Gareth Southgate zeker van het eindtoernooi in Duitsland. Italië strijdt met Oekraïne om de tweede plaats.

Oostenrijk

In navolging van België heeft ook Oostenrijk zich in Groep F geplaatst voor het EK. De Oostenrijkers waren in het zevende duel met 0-1 te sterk voor Azerbeidzjan, waardoor ze niet meer te achterhalen zijn voor de concurrenten. Een rake strafschop van invaller Marcel Sabitzer was genoeg voor de zege én plaatsing voor het EK van komende zomer. In de blessuretijd van de wedstrijd kreeg Tural Bayramov nog een enorme kans op de gelijkmaker, maar vanaf een meter of vijf schoot hij tegen de paal. Dat betekent dat Zweden er sowieso niet bij is komend EK.

© Pro Shots

Schotland

Wie had kunnen voorspellen dat Scott McTominay bij de spelers zou horen die minstens zes keer scoorden in deze kwalificatieserie voor het EK? De ijverige middenvelder die bij Manchester United geroemd wordt om zijn loopvermogen, stond bij de Schotse nationale ploeg op als een echte doelpuntenmaker. De veertigvoudig international heeft zes keer gescoord voor Schotland en alle zes die goals maakte hij dus op weg naar het EK in Duitsland. De 26-jarige McTominay is hét gezicht van het Schotse succes.

© Pro Shots

Spanje

Even was er schrik bij Spanje, dat eind maart verloor op bezoek bij concurrent Schotland. Het was een nederlaag die dure gevolgen kon hebben in een poule waarin met het Noorwegen van Martin Ødegaard en Erling Haaland nog een andere geduchte concurrent zat. Dure gevolgen bleven uit. Spanje heeft de kwalificatie mede te danken aan de zo sterke defensie. In de interlandperiode in oktober werd zowel tegen Schotland als Noorwegen de nul gehouden.

© Pro Shots

Turkije

Met een grote zege op Letland stelde Turkije deelname aan het komende eindtoernooi veilig. De Turken verloren in zeven duels slechts één keer, dat was in eigen huis tegen Kroatië. Revanche volgde op 12 oktober. In Osijek werden de Kroaten verslagen dankzij een goal van Baris Yilmaz. De 23-jarige aanvaller van Galatasaray is een van de spelers die voor nieuw elan heeft gezorgd bij Turkije in deze kwalificatiereeks. Vincenzo Montella is sinds de tweede helft van september de bondscoach van Turkije. Lukt het de Italiaan om Turkije voor het eerst sinds 2008 weer voorbij een groepsfase op een EK te loodsen?

© Pro Shots

Frankrijk

De Fransen zijn tot nu toe soeverein geweest in Groep B van de kwalificatiereeks. De verliezend WK-finalist incasseerde in zes duels slechts één tegengoal. Dat was de treffer van Quilindschy Hartman in de Johan Cruijff Arena. Met een 1-2 zege in Amsterdam zette het team van Didier Deschamps ook de laatste stap naar kwalificatie voor het EK. De verwachtingen zullen hoog zijn bij Les Bleus. Waarschijnlijk kan geen bondscoach in Europa uit zoveel spelers van wereldklasse kiezen als Deschamps.

© Pro Shots

België

Na de pijnlijke uitschakeling in de groepsfase van het WK hadden De Rode Duivels wat recht te zetten. Dat is gebeurd in de eerste reeks interlands onder de nieuwe bondscoach Domenico Tedesco. België pakte zestien punten in zijn eerste zes wedstrijden, terwijl de poule toch niet heel eenvoudig was met Zweden en Oostenrijk als belangrijkste concurrenten. Wel heeft Tedesco nog een rel op te lossen op weg naar het EK in zijn thuisland. De 38-jarige trainer botste met Thibaut Courtois, die herstellende is van een kruisbandblessure.

© Pro Shots

Portugal

Het land van Cristiano Ronaldo en geweldige spelmakers als Bernardo Silva en Bruno Fernandes en ook het land van een voorbeeldige kwalificatiecampagne. In Groep J stond er simpelweg geen maat op de Portugezen. Ronaldo en co scoorden in zeven wedstrijden liefst 27 keer. De 38-jarige spits maakte zeven van die goals. Ook indrukwekkend is het zes keer houden van de nul. Met Ruben Días en de jonge António Silva als centraal duo staat de verdediging als een huis. Roberto Martínez lijkt met deze ploeg een grotere kans op succes te hebben dan hij had met België.

© Pro Shots

Duitsland

Geen kwalificatiereeks, maar ook geen rust. Dat is grofweg het verhaal bij Duitsland, dat als gastland natuurlijk deelneemt aan het EK. Hansi Flick werd de eerste bondscoach ooit die is ontslagen door de Duitse bond. Hij is opgevolgd door Julian Nagelsmann, die voor de uitdaging staat om de juiste balans te vinden tussen jeugd en routine. De 36-jarige bondscoach liet de 34-jarige Mats Hummels niet alleen terugkeren in zijn eerste interlandperiode, de centrumverdediger die ruim twee jaar afwezig was geweest bij de nationale ploeg had ook direct een basisplaats. Het was een teken dat Nagelsmann vond dat het in de periode voor zijn aanstelling aan sturing ontbrak binnen de lijnen.

© Pro Shots
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.