Deze trainers zijn, na enige overreding, per direct beschikbaar
Bij Bayern München, Real Madrid en Manchester United wordt gespeculeerd over een wisseling van de wacht. Welke trainers staan in de gang klaar om weer aan de slag te gaan? Een greep uit de kaartenbak van de (direct) beschikbare kandidaten.
Zinedine Zidane
Op 31 mei verraste hij met zijn vertrek bij Real Madrid. Een doorlopend contract ten spijt, Zinedine Zidane achtte de tijd rijp voor een afscheid. 'Het lijkt misschien gek, maar dit is het beste. Voor de spelers, de club en voor mij', zei de Franse oud-international na ruim twee jaar op de bank bij Real Madrid, en met drie opeenvolgende Champions League-zeges als resultaat. Voor een tweede klus als eindverantwoordelijke zijn er voorkeuren, zo vertelde zijn zaakwaarnemer. 'Ik denk niet dat hij in Engeland gaat trainen, het is zijn stijl niet. De Engelse competitie oefent geen grote aantrekkingskracht op hem uit, daar heb ik het al met hem over gehad.' Zidane heeft ogenschijnlijk geen eigen filosofie, maar hij heeft in Madrid in ieder geval bewezen om te kunnen gaan met sterren.
Antonio Conte
Officieel loopt zijn contract nog door bij Chelsea. Voor zijn geld hoeft hij weinig te doen. Antonio Conte is immers sinds afgelopen zomer vrijgesteld van werk en op Stamford Bridge vervangen door Maurizio Sarri. De oud-international boekte successen met Juventus, Italië en ook Chelsea. In Londen ging hij ten onder aan de interne strijd over de zeggenschap over transfers en de onvrede bij de sterspelers over zijn tactiek. De vraag is of zijn manier van werken past bij een krachtenveld als Chelsea?
Arsène Wenger
Onlosmakelijk verbonden aan Arsenal, voor eens en voor altijd. Toch staat Arsène Wenger sinds deze zomer niet meer bij The Gunners aan het roer. Le Professeur, geroemd om zijn omgang met ontbolsterende talenten, heeft genoeg ervaring en statuur om respect af te dwingen in een kleedkamer. Is het een rol als tussenpaus Jupp Heynckes of juist als grondlegger van een nieuwe succesformatie als technisch directeur. Zijn naam werd al in verband gebracht met Bayern München.
Peter Bosz
Hij maakte in Europa naam met zijn succes met Ajax in de Europa League. Het verlies in de eindstrijd deed daar weinig aan af. Borussia Dortmund bood Peter Bosz een kans om de interne strubbelingen bij Ajax achter zich te laten. Maar het huwelijk met de Bundesliga-club sneuvelde snel. De lof over het geboden spektakel was weinig meer waard toen de resultaten achterbleven. Bosz hield bijna halsstarrig vast aan zijn tactiek. Na 187 dagen kostten de slechte resultaten hem echter de kop.
Laurent Blanc
In 2016 zette Paris Saint-Germain hem aan de kant. Laurent Blanc was er niet in geslaagd de Europese ambities waar te maken, waar zijn opvolger Unai Emery zich overigens ook op heeft stukgebeten. Na Girondins de Bordeaux – trainer van het Jaar in 2008 -, de nationale ploeg van Frankrijk en PSG bleef het stil rond de Franse oud-international. Zijn naam zingt rond als mogelijke opvolger van Phillip Cocu bij Fenerbahçe. Maar dat is nu zijn voornaamste lot; hij wordt genoemd.
Ralph Hasenhüttl
Hij leverde zijn bijdrage aan het overtuigende spel van RB Leipzig, dat onder zijn leiding opstoomde in de vaart der volkeren met herkenbaar, snel en aanvallende spel. Afgelopen zomer nam hij afscheid. Hij wilde na twee jaar in Leipzig eerst weer op krachten komen. 'Ik wil niet meteen ergens anders instappen', zei de Oostenrijker. Vanaf 1 oktober zijn de officiële banden met Leipzig definitief verbroken en heeft Ralph Hasenhüttl zijn handen vrij.
Louis van Gaal
Officieel is hij met pensioen. Manchester United was zijn laatste klus als trainer. Maar Louis van Gaal heeft tegelijkertijd ook laten doorschemeren dat hij bij een unieke uitdaging toch zal overwegen weer aan de slag te gaan. Aanbiedingen uit China worden afgewezen, maar het bloed kan kruipen waar het gaan kan. Of toch niet? 'Die job was op mijn lijf geschreven. Als ik alleen op de wereld was, dan had ik het gedaan, maar dat ben ik niet', zei hij afgelopen zomer over een aanbieding die hij bijna niet kon weigeren.
Jorge Sampaoli
In Zeist klonk zijn naam in 2017 als de man die Nederland er weer bovenop kon krijgen. Jorge Sampaoli was vereerd maar tot een samenwerking kwam het niet. De Argentijn had een te hoge afkoopsom in zijn contract met Sevilla en sprak geen Engels. De lokroep uit zijn geboorteland bleek wel te mooi om af te slaan. Hij moest Lionel Messi in Rusland aan zijn eerste WK-titel helpen. Het werd na al een moeizame kwalificatie een enorme sof op het mondiale podium, waar Argentinië troosteloos vanaf kukelde. Het echec kostte Sampaoli zijn baan.
Claudio Ranieri
Zijn verblijf bij FC Nantes bleef beperkt tot een jaar. Het boterde niet met voorzitter Waldemar Kita. De Italiaanse trainer, met ruime ervaring in binnen- en buitenland, staat open voor nieuwe uitdagingen. Zou hij het kunststukje van Leicester City nog één keer kunnen overdoen? Die Engelse titel steekt boven alles uit, ook boven zijn ontslag als bondscoach van Griekenland na het verlies tegen de Farøer.
Sinisa Mihajlovic
Afgelopen zomer had hij met Sporting Portugal een nieuwe club gevonden. Alleen het dienstverband was van zeer korte duur. Het vertrek van de omstreden preses Bruno de Carvalho betekende dat hij na negen dagen zijn koffers kon pakken. De Servische oud-international kan voornamelijk zijn ervaring in de Serie A overleggen. De rafelrandjes van zijn tijd als speler zijn eraf, de bevlogenheid en passie zijn er als trainer nog steeds.
Frank de Boer
Crystal Palace was na Internazionale zijn tweede buitenlandse klus. Het werd een debacle, want na welgeteld 77 dagen kon Frank de Boer zijn biezen alweer pakken. De twee mislukte avonturen na zijn succesvolle Ajax-periode hebben zijn status veranderd. Aanbiedingen uit Saoedi-Arabië en China zijn niet aan hem besteed. 'Ik kijk liever naar Spanje en Duitsland. Dat lijkt me interessant, maar het moet wel kunnen. Over een paar weken zal de carrousel wel beginnen als clubs in paniek raken', aldus De Boer.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login