Didulica luidt de noodklok: 'Ik heb nog iedere dag hoofdpijn'

Reacties

De gezondheid van de spelers staat niet altijd voorop in de voetballerij, waarschuwt Joey Didulica. De voormalig keeper ervaart nog dagelijks last van hoofdletsel dat hij gedurende zijn loopbaan opliep. Didulica hoopt op meer bewustzijn over de mogelijke gevolgen van het negeren van hoofdletsel, maar vreest dat het commerciële belang de boventoon voert.

Didulica luidt de noodklok: 'Ik heb nog iedere dag hoofdpijn'
© Pro Shots

In oktober 2006 schoot toenmalig PSV'er Jason Culina hard op het hoofd van Didulica, die in het doel stond bij AZ. Toen hij wakker werd in de kleedkamer, begon de Kroaat naar eigen zeggen Duits te spreken. 'Ik dacht dat ik in Oostenrijk was.' Didulica, inmiddels 44 jaar, wist zelfs niet meer wie zijn vrouw was. 'Ze zei dat we samen een dochter hadden en ik had geen idee wat er gebeurde', vertelt hij aan ESPN.

Didulica worstelde in de daaropvolgende maanden met een aanhoudende hersenschudding, een whiplash en problemen met zijn zenuwstelsel. Hij knokte zich na twee jaar terug in de basis bij AZ, maar stootte daarna zijn hoofd tegen de knie van een inkomende Luis Suárez tijdens een duel met Ajax. 'Ik lijd er nog aan tot de dag van vandaag. Ik heb elke dag hoofdpijn', aldus Didulica. Door zijn gevoelige zenuwstelsel komen prikkels als fel licht en luid geluid hard binnen bij de oud-doelman.

Er wordt niet altijd voldoende rust genomen na hoofdletsel, weet Didulica. 'We willen dat de beste spelers spelen. Als Cristiano Ronaldo een hersenschudding zou krijgen en er vier weken uitligt, zijn de sponsors, de competitie en de club niet blij. Dan komt er minder geld binnen. We moeten beginnen met zeggen: de gezondheid van de spelers is het belangrijkst, niet het geld.' Op 17 april liep PSV-middenvelder Joey Veerman nog hoofdletsel op in de finale van de TOTO KNVB Beker, maar zes dagen later stond hij weer op het veld tegen SC Cambuur in de Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.