Diep teleurgestelde Twente-directeur Velderman slaat plank mis
VI-verslaggever Tom Knipping gaat in zijn wekelijkse rubriek Uit de Skybox dieper in op het nieuws dat FC Twente af wil van de compensatieregeling die het twee jaar geleden afsloot met de andere Eredivisie-clubs.
FC Twente-directeur Erik Velderman heeft vorige week voor verbazing gezorgd binnen de Eredivisie met zijn oproep een oude smartengeld-rekening kwijt te schelden. In 2016 werd een boete van 1,5 miljoen afgesproken als compensatie voor het luchtkastelenbeleid waarvan de andere clubs nadeel hadden ondervonden. Van die rekening staat nog negen ton open. Velderman deed in de vergadering van de Eredivisie CV (ECV) een oproep deze afspraak te verscheuren, omdat FC Twente in levensnood verkeert. Toen de andere clubs weigerden, sprak hij diep teleurgesteld van een gebrek aan solidariteit en dreigde hij met juridische stappen.
Een staaltje power play waardoor andere als asociaal afgeschilderde clubdirecties zich nu benadeeld voelen. Helemaal omdat FC Twente komend seizoen nul eurocent betaalt. In het contract is destijds opgenomen dat de claim wordt opgeschort wanneer FC Twente in de Jupiler League voetbalt. Komend seizoen hoeven de Tukkers dus niets te betalen. Pas bij een eventuele terugkeer in de Eredivisie – als dus ook het mediageld met miljoenen stijgt – wordt een volgende rekening gestuurd.
Dat de rest van de clubs het voortbestaan van FC Twente op het spel zouden zetten, is dus nogal zwaar aangezet. Omvallen kan immers alleen bij een liquiditeitsprobleem en dat kan op basis van dit schadecontract niet ontstaan, aangezien de rekening al naar de toekomst is verschoven. Tijdens de vergadering werd hier ook op ingegaan. Het hele verhaal is dat nieuwe investeerders pas in de club willen stappen als de schuldenpositie is verbeterd. FC Twente heeft ongeveer zestig miljoen euro schuld. De Eredivisie-clubs voelen zich niet geroepen gemaakte afspraken te vernietigen op basis van investeerders die Velderman onder druk zetten om schulden van de balans af te krijgen.
Tijdens de ECV-vergadering werden ook de veranderplannen voor de competitie gepresenteerd, met onder meer een kleinere Eredivisie en uitgebreide play-offs in de top. Besluiten werden nog niet genomen. De standpunten van de clubs liggen daarvoor nog te ver uiteen. Ook over de stemverhouding zijn nog geen afspraken gemaakt. Voor de algemene vergadering betaald voetbal (6 juni) komen de clubs nog eens bij elkaar in een poging het eens te worden.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login