Dit bedrag hield FC Twente tot nu toe over aan de Europa League

Reacties

FC Twente vervolgde zijn Europa League-avontuur donderdag met een nederlaag tegen Lazio. Dat betekent dat de Tukkers na twee gelijke spelen voor het eerst naast een wedstrijdgerelateerde premie grepen. We zetten de Europa League-verdiensten van FC Twente op een rijtje.

Dit bedrag hield FC Twente tot nu toe over aan de Europa League
© Pro Shots
FC Twente
FC Twente
0 - 2
Lazio
Lazio

Zelfs zonder de recettes en de aanverwante stadioninkomsten staat de teller voor de Enschedese club al op ruim 8,5 miljoen euro aan Europa League-gelden. Dit bedrag bestaat uit een aantal componenten. Alle 36 clubs kunnen rekenen op een startpremie van 4,31 miljoen euro en een bedrag op basis van hun 'marktwaarde' (een combinatie van de inkomsten via uitzendrechten en prestaties uit het verleden). De UEFA noemt dit de value pillar.

Dan koppelt de Europese voetbalunie nog een bonus aan de plek in het eindklassement van de hoofdfase. De nummer één kan rekenen op 2,7 miljoen euro, de hekkensluiter krijgt het minimumbedrag van 75.000 euro.

Daarmee houdt het nog niet op. Voor de nummer één tot en met acht ligt 600.000 euro klaar, terwijl de nummer negen tot en met zestien 300.000 euro mogen bijschrijven. Verderop in het toernooi zijn er bonussen per ronde: voor het bereiken van de tussenronde staat 300.000 euro, een achtstefinaleticket levert 1,75 miljoen euro op, een kwartfinaleplaats is goed voor 2,5 miljoen euro, deelname aan de halve finale leidt tot 4,2 miljoen euro en een finaleplek resulteert in nog eens zeven miljoen euro. Voor de eindwinst staat zes miljoen euro.

Daarmee vergeleken liggen de premies op wedstrijdniveau in de eerste fase iets lager. Een overwinning levert 450.000 euro op, terwijl een gelijkspel goed is voor 150.000 euro. Tot nu toe rijgen de Tukkers de remises aaneen. Naast de genoemde bedragen heeft FC Twente al minimaal 75.000 euro binnen, de premie die de nummer 36 in de stand incasseert.

VI's Tom Knipping legt uit hoeveel geld er kan worden verdiend in de Europa League:

Europa League-gelden FC Twente:

Onderdeel Bedrag
Startpremie 4,31 miljoen euro
Prestaties 0,375 miljoen*
Value pillar 3,49 miljoen
Totaal 8,52 miljoen

*Het minimale bedrag voor het prijzengeld voor de nummer 36 in de tabel is hierin verdisconteerd.

Bekijk hier al onze video's
Meer FC Twente
Meer over FC Twente
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.