Dit heeft FC Twente al verdiend in de Europa League

Reacties

FC Twente heeft na de stunt bij Manchester United zijn eerste prestatiebonus in de Europa League te pakken. De Tukkers hebben nu al aardig wat verdiend in het een na belangrijkste Europese toernooi. Een overzicht.

Dit heeft FC Twente al verdiend in de Europa League
© Pro Shots
Manchester United
Manchester United
1 - 1
FC Twente
FC Twente

De UEFA heeft dit seizoen, gerekend over alle toernooien, een prijzenpot van 3,317 miljard euro te verdelen. Daarvan is 2,467 miljard euro (74,38 procent) bestemd voor de Champions League-deelnemers, gaat 565 miljoen euro (17,02 procent) naar de Europa League-ploegen en is 285 miljoen euro (8,60 procent) gereserveerd voor de Conference League-equipes.

Alle 36 Europa League-clubs kunnen rekenen op een startpremie van 4,31 miljoen euro. Daarnaast is er nog een andere vaste component: de zogeheten value pillar. Dat is een combinatie van het bedrag dat clubs voorheen kregen via uitzendrechten en de prestaties uit het verleden, oftewel de coëfficiëntenranking. Hoe hoger je staat op deze ranglijst, hoe hoger de premie. FC Twente strijkt 3,49 miljoen euro op dankzij deze value pillar, een soort marktwaardepremie.

Dan koppelt de UEFA nog een bonus aan de plek in het eindklassement van de hoofdfase. De nummer één kan rekenen op 2,7 miljoen euro, de hekkensluiter krijgt het minimumbedrag van 75.000 euro.

Een overwinning levert 450.000 euro op, terwijl een gelijkspel goed is voor 150.000 euro

Daarmee houdt het nog niet op. Voor de nummer één tot en met acht ligt 600.000 euro klaar, terwijl de nummer negen tot en met zestien 300.000 euro mogen bijschrijven. Verderop in het toernooi zijn er bonussen per ronde: voor het bereiken van de tussenronde staat 300.000 euro, een achtstefinaleticket levert 1,75 miljoen euro op, een kwartfinaleplaats is goed voor 2,5 miljoen euro, deelname aan de halve finale leidt tot 4,2 miljoen euro en een finaleplek resulteert in nog eens zeven miljoen euro. Voor de eindwinst staat zes miljoen euro.

Daarmee vergeleken liggen de premies op wedstrijdniveau in de eerste fase iets lager. Een overwinning levert 450.000 euro op, terwijl een gelijkspel goed is voor 150.000 euro.

Doordat FC Twente woensdag een punt pakte, is de teller al iets opgelopen. En de Tukkers hebben naast de genoemde bedragen al minimaal 75.000 euro binnen, de premie die de nummer 36 in de stand incasseert. De recettes hebben we buiten beschouwing gelaten, maar ook op dit front zal FC Twente miljoenen pakken.

VI's Tom Knipping legt uit hoeveel geld er kan worden verdiend in de Europa League:

Europa League-gelden FC Twente:

Onderdeel Bedrag
Startpremie 4,31 miljoen euro
Prestaties 0,225 miljoen*
Value pillar 3,49 miljoen
Totaal 8,02 miljoen

*Het minimale bedrag voor het prijzengeld voor de nummer 36 in de tabel is hierin verdisconteerd.

Bekijk hier al onze video's
Meer FC Twente
Meer over FC Twente
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.