Dit staat er op het spel voor Oranje in de Nations League

Reacties

Voor het Nederlands elftal startte de nieuwe Nations League-cyclus met een zege op Bosnië-Herzegovina en een gelijkspel tegen Duitsland. Volgens sommigen is het een veredeld oefentoernooi, maar er is wel degelijk wat te verdienen. Dit staat er op het spel voor Oranje.

Dit staat er op het spel voor Oranje in de Nations League
© Pro Shots

Wat valt er te winnen in de Nations League?

Kort gezegd is de Nations League een vangnet voor het geval Nederland zich niet plaatst via de kwalificatie voor het WK 2026 in de Verenigde Staten, Mexico en Canada of voor de play-offs. In december 2024 wordt geloot voor de Europese WK-kwalificatiecyclus. Nederland komt dan in een groep van vier of vijf landen terecht. Alleen de twaalf groepswinnaars plaatsen zich direct voor het WK.

De nummer twee uit de groep is veroordeeld tot de play-offs. Mocht Nederland bij de WK-kwalificatie in de groep als derde, vierde of zelfs vijfde eindigen, dan zou de Nations League weleens een uitweg kunnen bieden. De vier beste groepswinnaars in de Nations League (alle divisies meegerekend) die zich via de WK-kwalificatie niet hebben geplaatst, mogen alsnog meedoen aan de play-offs.

In totaal gaan er zestien Europese landen naar het WK. De twaalf groepswinnaars van de kwalificatie plus vier ploegen uit de play-offs. De play-offs worden dus gevormd door de twaalf nummers twee uit de kwalificatie, aangevuld met vier Nations League-teams.

Hoe hoog moet Nederland eindigen in de Nations League?

Het format van de Nations League is ditmaal iets anders dan in de voorgaande jaren. Afgelopen edities plaatste alleen de nummer één in de poule zich voor de Final Four (de halve finale). Ditmaal moet Nederland bij de eerste twee in de groep eindigen. De nummers één en twee van elke groep plaatsen zich voor de kwartfinale. De kwartfinale gaat over twee wedstrijden. De loting daarvoor is in november 2024. De halve finale en (troost)finale zijn één wedstrijd.

De nummer vier in de poule degradeert direct naar Divisie B. De nummer drie gaat de play-offs in om degradatie proberen te voorkomen. Maar mocht Nederland dat vangnet achter de hand willen hebben, dan moet het dus eerste worden in de groep, het liefst met zoveel mogelijk punten.

Daarnaast levert een plek in de kwartfinale een extra voordeel op. De kwartfinalisten van de Nations League komen bij de WK-loting in Pot 1 terecht, waarmee ze andere toplanden dus ontlopen. Daarom is het voor Nederland belangrijk om bij de eerste twee te eindigen in de Nations League-poule.

Prijzengeld Nations League

Ook financieel staat er wat op het spel voor Nederland. De KNVB kan bij Nations League-succes namelijk een miljoenenbedrag bijschrijven. De UEFA heeft het prijzengeld voor deze editie nog niet openbaar gemaakt, maar dat zal vergelijkbaar zijn met de prijzenpot van het vorige toernooi. Toen leverde in Divisie A deelname 2,25 miljoen euro op, plaatsing voor de Final Four 6 miljoen en de eindzege nog eens 2,25 miljoen. Dat is dus een bedrag van maximaal 10,5 miljoen euro per land.

UEFA Nations League

Stand Groep 3 UEFA Nations League 2024/2025

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
2
1
1
0
7-2
+5
4
2
Nederland
2
1
1
0
7-4
+3
4
3
Bosnië-Herzegovina
2
0
1
1
2-5
-3
1
4
Hongarije
2
0
1
1
0-5
-5
1
* Actueel tot en met 15 sep. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.