Dit zijn voor Ajax de gevolgen van de Champions League-uitschakeling

Reacties

De uitschakeling van Ajax in de groepsfase van de Champions League heeft grote gevolgen. Een overzicht met wat de 0-1 nederlaag tegen Valencia betekent voor de financiën van de Amsterdammers en de positie van Nederland op de coëfficiëntenlijst.

Dit zijn voor Ajax de gevolgen van de Champions League-uitschakeling
© Pro Shots

De clubleiding verheugde zich ongetwijfeld al op het horen rinkelen van de kassa. Na het succes van vorig seizoen in de Champions League leek een nieuwe gigantische stroom aan inkomsten in aantocht. Alleen al een plek bij de eerste twee bereiken in de groepsfase van de Champions League had de club een premie van liefst 9,5 miljoen euro opgeleverd.

Zo was Ajax bij het bereiken van de knock-outfase verder geklommen op de lucratieve Champions League-ladder. Bij het bereiken van de kwartfinale had nog eens 10,5 miljoen euro bijgeschreven kunnen worden. Een plek in de halve finale was goed geweest voor 12 miljoen euro en het bereiken van de finale zou zelfs 15 miljoen euro hebben opgeleverd. De winnaar van de Champions League kan dan nog eens 7,5 miljoen euro bijschrijven. In bovengenoemde bedragen zijn nog niet eens de premies op basis van de positie van de coëfficiëntenranking en die van tv-gelden meegenomen.

In het coëfficiëntenklassement moet Nederland bij de achtervolging op België ook een tik verwerken door het verlies van Ajax. Met een overwinning en daardoor plaatsing voor de achtste finale van de Champions League had de ploeg van Erik ten Hag in één klap voor 1,4 punt kunnen zorgen. De totale score van Nederland was dan 10,0 geworden, het hoogste aantal sinds het seizoen 2011/12. Vorig jaar eindigde Nederland op een totaal van 8,6 punten. Het jaar daarvoor bleef ons land steken op slechts 2,9 punten. Nederland blijft voorlopig negende, met nummer acht België voor zich.

Europa League
Voor Ajax wacht nu een Europa League-avontuur. De club stroomt in februari in bij de zestiende finale. Wie de tegenstander is, is nog niet bekend. Ajax kan in die fase van de Europa League nog geen andere club uit Nederland treffen. Er wordt op maandag 16 december om 13.00 uur geloot voor de eerste ronde na de groepsfase. AZ is ook al zeker van overwintering in de Europa League.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.