Dnjepr Dnjepropetrovsk: hoe de EL-finalist van 2015 ten val kwam
Dnjepr Dnjepropetrovsk houdt op te bestaan. De gevallen topclub uit Oekraïne was al gekelderd naar het amateurniveau en krijgt daar nu geen team meer op de been. Over de val van de tweevoudig kampioen van de Sovjet-Unie en Europa League-finalist van 2015.
Het was een grote verrassing dat Dnjepr zich vier jaar geleden plaatste voor de finale van het tweede bekertoernooi van Europa. De weg ernaartoe was lang. Na verlies in de derde voorronde van de Champions League tegen FC Kopenhagen belandde de club na winst op Hajduk Split in de groepsfase van de Europa League. De Oekraïeners eindigden als tweede in een poule met Internazionale, Saint-Étienne en FK Qarabag. Dnjepr bleef vervolgens verrassen door in de knock-outfase Olympiakos, Ajax, Club Brugge en Napoli uit te schakelen. In de finale was Sevilla met 3-2 te sterk.
Terwijl de fans de successen vierden, ging het ondertussen al minder goed met de club. Een van de oorzaken was de oorlog in Oost-Oekraïne die nog altijd gaande is. Ihor Kolomoyskyi, miljardair en eigenaar van Dnjepr, draaide de geldkraan van de club steeds verder dicht. Hij had namelijk een andere priotiteit: de oorlog. Kolomoyskyi wilde het Russische seperatisme tegengaan en investeerde naar verluidt tien miljoen euro in het legerregiment Dnipro-1, een special forces-eenheid die in feite diende als privéleger van Kolomoyskyi.
Met Dnjepr ging het vervolgens bergafwaarts. De club werd in 2016 door de UEFA voor drie seizoenen uitgesloten van Europees voetbal vanwege het overtreden van de Financial Fair Play-regels. Voormalig trainer Juande Ramos en zijn staf hadden ondertussen nog recht op achterstallig salaris, waarop de Oekraïense voetbalbond eerst besloot dat Dnjepr enkel nog transfervrije spelers mocht vastleggen. In het seizoen 2015/16 volgden zes punten en later nog eens drie punten in mindering. Uiteindelijk werd Dnjepr zelfs gedwongen gedegradeerd naar het derde niveau.
Kolomoyskyi richtte daarna met zijn legermaten een nieuwe club op: Dnipro-1. Door dat te doen en Dnjepr een langzame dood te laten sterven, hoopte de miljonair van de schuldenlast af te komen. Op papier had Kolomoyskyi overigens geen banden met de nieuwe club. Legercommandant Yuri Bereza werd voorzitter Dnipro-1. Veel spelers van Dnjepr stapten over naar de nieuwe club. Zeker nadat de FIFA in 2018 besloot om Dnjepr vanwege de financiële problemen terug te zetten naar het amateurniveau.
Daar hield Dnjepr het één seizoen vol, spelend in de Dnipro-Arena waar 31 duizend stoeltjes staan. De club eindigde op de achtste plaats. Nu is bekend geworden dat Dnjepr voor dit seizoen geen team heeft ingeschreven en dus feitelijk ophoudt te bestaan. Veel jeugdteams- en trainers zijn al overgestapt naar Dnipro-1, dat de competitiewedstrijden ook in de Dnipro-Arena speelt. Spelers als Yevhen Konoplyanka en Andriy Lunin kwamen ooit uit de jeugdopleiding van Dnjepr.
Dnipro-1 heeft ondertussen een opmars doorgemaakt in het Oekraïense voetbal. De piepjonge club, in 2017 opgericht, werd de afgelopen twee seizoenen kampioen op het derde en het tweede niveau en debuteert daardoor deze jaargang in de Premjer Liha. Met veel bekende namen uit de Dnjepr-tijd leeft de ter ziele gegane club toch een beetje voort.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login